onsdag 30 december 2009

Analys av truppen inför 2010

Det är dags för den årliga truppanalysen vid årsskiftet. I år blir det mer svåranalyserat än vanligt eftersom vi har en ny tränare - en tränare som möjligen vill byta till ett nytt spelsystem. Det finns också en stor osäkerhet kring hur spelartruppen kommer att se ut. Just nu består den av 21 man plus Sebastian Johansson, som antagligen lämnar. Vi riskerar också att bli av med Michael Görlitz under januarifönstret. Ordförande Ingemar Broström räknar dock med en trupp på 23 man och gissningsvis fylls två platser av Espanyollånen Juanjo och Pedraza. Det kommer också att bli en annorlunda försäsong eftersom allsvenskan startar redan i mitten av mars och laget måste trimmas samman tidigare än vanligt.

På målvaktspositionen blir det en kamp mellan två unga killar: Kalle Johnsson och Robin Malmqvist. Den förstnämnde är yngst och hade antagligen stått först i kön om Janne Andersson varit kvar i klubben. Nye tränaren Lasse Jacobsson har dock haft Malmqvist i Öster och är antagligen den som ligger bakom värvningen av honom. Gissningsvis tror han på sin gamle adept och det är alltså mycket svårt att sia om vem som vinner målvaktskampen. Men fram tills att åtminstone en av dem visat klassen i allsvenskan så kommer jag att vara lite smånervös - det är första gången under min tid som HBK-supporter som vi har ett så orutinerat målvaktspar.

I försvaret kan vi nog räkna med en del förändringar, trots att manskapet är i princip det samma som förra säsongen (enda förändringen är att Emil Jensen som inte spelade en enda minut förra året är utbytt mot före detta u-lagskillen Niclas Johnsson). På högerbacken var Emil Salomonsson förstavalet 2009, men Lasse Jacobsson är tydlig med att han i första hand vill använda Salomonssons talang högre upp i banan. Det gör att Niclas Johnsson och Mikael Rosén blir huvudkombattanterna om högerbacksplatsen och även om Jacobsson också flaggat för att Gus kan användas på innermittfältet så tror jag att det blir veteranen som åtminstone i början av säsongen lägger beslag på platsen till höger i försvaret. Han är en habil spelare där, men ingen stjärna, så Niclas Johnsson får gärna överraska och konkurrera ut honom.

På andra kanten har vi Texas och Christian Järdler - två spelare som inte hade någon lyckad säsong i år. Trots det är det knappast aktuellt med förstärkningar. Vi får istället hoppas på duons revanschlusta, och jag tror att åtminstone Järdler har betydligt mer i fotboll i sig än vi såg 2009 (Texas ligger nog nära sitt maximum trots allt). Med en Järdler i Helsingborgsform har vi en stark vänsterback, inte minst offensivt.

I mitten där bak slåss samma kvartett som förra säsongen om två platser. Det ska bli intressant att se hur Lasse värderar dem. Den enda som känns självskriven är Johnny Lundberg, förra årets bäste spelare efter Görlitz enligt mig. Bredvid sig hade han under slutet på säsongen Tomas Zvirgzdauskas, och litauern gjorde en helt okej höst som lagkapten. Men jag inte säker på att han får fortsatt förtroende. Tommy Jönsson var en Janne-favorit, men blev trots det till slut petad. Brinner han tillräckligt för att kunna kämpa sig tillbaka under Lasse? Och Markus Gustafson, som gjorde det riktigt bra när han äntligen fick spela, vad tycker Lasse - som coachat honom i det framgångsrika b-laget - om honom?

På mittfältet är det mycket möjligt att vi får se bara tre man under 2010 - Lasse Jacobsson gillar ju 4-3-3. De tre ligger rimligtvis rätt centralt och det gör att spelare som exempelvis Prent, Olsson, Bala och Salomonsson blir mer aktuella i anfallet. Kvar på mittfältet finns då Jonas Gudni Saevarsson, Pehr Andersson, Anel Raskaj och Michael Görlitz plus eventuellt Mikael Rosén och kanske Sebastian Johansson. Eftersom Görlitz (som också kan användas i anfallet) samt Seb Johansson antagligen försvinner och Gus troligen blir högerback så ser det tunt ut, och därför kan vi nog räkna med att Juanjo ansluter från Espanyol. Är han så bra som vi hoppas och Raskaj får ordning på utvecklingskurvan kan det bli riktigt roligt. Förhoppningsvis har vi även rätt vinnarskallar på mitten i Saevarsson och Pehr Andersson. Och så Görlitz då, enligt mig allsvenskans bäste mittfältare, som kan bli fantastiskt bra - men som gissningsvis försvinner i januari (även om jag tycker att knappt 20 miljoner kronor är ett lågt utgångskrav från HBK).

Anfallet blir den mest spännande lagdelen 2010. Det känns faktiskt som att vi har mängder med alternativ. Med 4-3-3 öppnar sig helt nya möjligheter för kantspelarna, och Lasse Jacobsson vill ju prioritera just kanterna i anfallsspelet. Här kan Emil Salomonsson äntligen få utlopp för sin snabbhet och talang offensivt, här kan speedkulan Marcus Olsson forsa fram på andra kanten och här kan kanske Alexander Prent äntligen visa varför han är en av klubbens mest välbetalda spelare och sprinta ifrån motståndarförsvaren som han tydligen gjorde på det där lyckade provspelet hösten 2007. Även Kujtim Bala bör kunna trivas som ytter i 4-3-3, och kanske också Görlitz - om han är kvar. Joe Sise är ett annat alternativ. Som sagt, här finns gott om valmöjligheter.

Den centrala anfallspositionen blir då en kamp mellan årets skyttekung Emir Kujovic, brassen Anselmo och Joe Sise. Det känns som att det är den position där det är hårdast konkurrens - och ska Espanyols Pedraza också blandas in i leken blir det riktigt trångt här. Mmm.

Inga kommentarer: