torsdag 1 januari 2009

Analys av truppen inför 2009

Så är det återigen dags för ett nytt år och därmed något som kan bli en tradition här på världens äldsta fortfarande aktiva HBK-blogg: en truppanalys vid nyår.

Situationen på målvaktsposten skiljer sig i år från i fjol, även om vi har samme förstekeeper. Då var Magnus Bahne fortfarande skadad och det var oklart vem som skulle stå i början av säsongen. I värsta fall hade det kunnat bli Conny Johansson. I år är Bahne frisk, och även om han inte har hållit samma nivå som före skadan är han ändå självskriven. Kalle Johnsson har visserligen redan debuterat men ännu inte gjort en enda räddning i allsvenskan och är ett fullständigt oskrivet kort för mig. Jag har dock inga problem med att han får värma bänken.

I försvaret ser det helt annorlunda ut mot förra året. Då hade vi ett överflöd av både mitt- och ytterbackar. Men efter förluster av Peter Larsson, Daniel Johansson, Jesper Westerberg och inga nyförvärv i den lagdelen ser det tunt ut. I mittförsvaret är gamlingarna Tommy Jönsson och Tomas Zvirgzdauskas männen som just nu håller platserna i startelvan. Jönsson gjorde visserligen sin bästa säsong på ett par år, men mittbacksparet som för några år sedan var bäst i allsvenskan är idag flera klasser sämre. Men det värsta är att det knappt finns någon back-up bakom den åldrande duon i startelvan. Markus Gustafson fick inte ens förtroendet att göra ett inhopp i fjol och förutom honom finns bara några (visserligen lovande) lärlingar i truppen. Om vi nu inte får se Ante G på mittbacksplatsen igen, men det hoppas jag att vi ska slippa.

På ytterbacksplatserna har vi Mikael Rosén och Texas plus att Andreas Johansson numera kanske ska räknas som ytterback. Bakom dem finns just nu bara Emil Jensen, som inte har spelat i allsvenskan på 2,5 år - det känns knappast pålitligt. Både mitt- och ytterförsvaret ser alltså oroväckande svagt ut. Enligt uppgifter igår på HÄB:s forum har dock Janne i pappersversionen av HP uttalat att man ska försöka ordna både Mini och ytterligare en, icke-namngiven, försvarare. Lyckas HBK med de värvningarna är jag mer än nöjd med försvaret.

På mittfältet ser däremot konkurrensen hälsosam ut. På innermittfältet slåss johanssönerna Andreas och Sebastian med Tim Sparv, Anel Raskaj och Michael Görlitz om två platser. Även om flera av de spelarna också kan figurera på andra positioner har vi det väl förspänt där och inga värvningar behövs, knappast ens om Ante G skulle säljas till Grekland, som det har glunkats om.

På yttermittfältet finns naturliga yttrar som Marcus Olsson, Emil Salomonsson, Joe Sise och Alexander Prent. Prent levde knappast upp till förväntningarna första året, men vi ska nog inte avskriva honom helt. Det finns exempel på utländska spelare som har haft det tufft i början, och sedan ändå gått bra, till exempel Gunnar Heidar Thorvaldsson, som inte gjorde ett enda mål under hösten 2004 men sprutade in mål 2005. Marcus Olsson gjorde en sensationellt bra debutsäsong i allsvenskan, Joe Sise visade också intressanta kvaliteter och Emil Salomonsson känns spännande. Dessutom har vi skickliga spelare som Görlitz och Raskaj som också kan spela på ytterpositionerna, så där känns det också tryggt.

I anfallet är Anselmo självskriven, men vem som blir hans anfallspartner är oklart. Magnus Arvidsson verkar ju få förlängt kontrakt - förvånande med tanke på att hans bäst före-datum passerades för några år sedan. Arvidsson är dock knappast förstahandsvalet, utan det blir nog någon av bröderna Kujovic eller Anel Raskaj. Sammantaget känns anfallsbesättningen sådär - Anselmo är ju riktigt bra, med vad händer om han sliter av ett korsband (hemska tanke!). Vem ska då göra målen? Emir Kujovic är ju i alla fall skottglad, men varken Ajsel och Anel är några notoriska målskyttar. Vad sägs om att släppa Arvidsson och plocka hit en kille som har visat att han kan göra mål, Janne? Aliaksei Kuchuk kanske fortfarande kan vara intressant?

3 kommentarer:

Anonym sa...

HBK-Bloggen lämnade glatt över den stafettpinnen. Som du kanske vet var den den första bloggen om HBK?

Exil sa...

Frågan är om inte Wurstjugend (wurstjugend.blogspot.com) var allra först.

Anonym sa...

Det har du nog rätt i, men han skriver (har inte hänt något på länge)om annat också. Det gjorde inte HBK-Bloggen. Skitsamma! Tack för ett bra jobb med din blogg!