måndag 31 december 2007

Analys av truppen inför 2008

Lugnet har lägrat sig över HBK under jul- och nyårshelgen. Nu, på årets sista dag och dagen innan det europeiska transferfönstret slår upp på vid gavel, är det läge att snabbanlysera truppen i dagsläget.

Målvaktssidan är oerhört stabil. Magnus Bahne, välförtjänt utsedd till alsvenskans bäste på sin position, riskerar visserligen att inte vara fit for fight till den rekordtidiga premiären, men Marcus Sahlman gjorde bra ifrån sig i TFF och blir en utmärkt ersättare under säsongsstarten. Conny Johansson hoppas jag att vi aldrig mer får se i a-lagets tröja.

På backsidan ser det trångt ut, både i mitten och på kanterna. Peter Larsson och Tomas Zvirgzdauskas är givna startspelare i mitten, men det blir intressant att se framför allt Markus Gustafson. Jag hoppas att han får förtroendet framför Tommy Jönsson vid skada eller avstängning på någon i ordinarie mittbackslåset. Daniel Johansson får nog inte spela mycket i år.

På kanterna där bak är veteranerna Texas och Mikael Rosén troliga startspelare. Jag hoppas verkligen att Texas kan hitta tillbaka till formen före skadan. När han blev skadad 2004 dröjde det tre år innan han var tillbaka i gammalt gott slag. Rosén gjorde en bra säsong 2007 och håller nog minst ett år till, men jag vill gärna se Jesper Westerberg få fler chanser. Förhoppningsvis är Tommy Jönsson bara reserv i Jannes ögon. 2008 lär också ge svaret på frågan om vi någonsin får se Emil Jensen på Örjans vall igen eller om skadan knäckt honom?

På innermittfältet blir det hård kamp om platserna. Hasse Mattisson har försvunnit, men Anel Raskaj ska nog kunna ta ordentligt med speltid i år. På innermittfältet finns dessutom Andreas Johansson, Tim Sparv, Sebastian Johansson och eventuellt Dusan Djuric. Trångt. Förhoppningsvis lyfts spelarna av konkurrensen.

På ytterplatserna märks den största förbättringen jämfört med årets säsong. Värvningarna av Alexander Prent och Marcus Olsson har ökat konkurrensen betydligt. Med Hjalmar Öhagen och Martin Fribrock innebär det att vi har fyra utpräglade kantspelare som slåss om två platser. Hoppas att det kan sporra Fribrock, som hade lite för många dalar i sitt spel under 2007. Prent känns, baserat på hur ivrigt HBK var att få honom, som riktigt spännande och Marcus Olsson besitter förhoppningsvis nästan lika mycket talang som sin Premier Leaguespelande tvillingbror. Med den besättningen känns det som att vi bör slippa nödlösningar med innermittar som spelar på kanten.

Anfallet är väl den position som känns osäkrast ut just nu. Framför allt saknas den där riktiga skyttekungskandidaten. Magnus Arvidsson är habil, men ingen utpräglad målskytt, Ajsel Kujovic är ack som ojämn och hittar målet än mer sällan än Arvidsson och Dusan Djuric har väl inte riktigt etablerat sig som forward och kan dessutom mycket väl försvinna nu i januari. Frågan är hur bra den yngre brodern Kujovic, Emir, är. Han var långt ifrån ordinarie i ett bottenlag i Superettan (Falkenberg), men vann FFF:s skytteliga och blev framröstad till årets spelare av FFF-fansen på Svenska Fans. Han känns spännande, men knappast någon att sätta allt för stort hopp till. En riktigt het anfallare med näsa för mål hade varit mumma - men säg den klubb som inte är på jakt efter en sådan...

Inga kommentarer: