lördag 24 september 2011

Superettan ett faktum

Så blev det till slut ett faktum, det vi alla vetat ett bra tag: HBK trillar ur allsvenskan. En sejour som inleddes med en fantastisk 3-0-seger mot Helsingborg på vad som då ansågs vara Sveriges finaste fotbollsarena (jag stod på södra läktaren, den som inte längre finns kvar och jag minns att en helsingborgare gick förbi nedanför och sa "vi lyfter på hatten" strax före slutsignalen) avslutades med en 0-1-förlust mot ett svagt bottenlag efter en match med evinnerliga långbollar och ytterst få chanser.

Det finns ju mängder med förklaringar till detta, och Micke Svensson säger att den viktigaste är att målskyttet inte fungerat. En annan viktig förklaring finns i klartext här. HBK:s två målvakter innehar alltså de två bottenplatserna på listan över räddningsprocent. Våra motståndare behöver bara pricka målet i genomsnitt tre gånger för att en boll ska slinka in. Kalle Johnsson har naturligtvis varit bättre än Nauzet Perez, men faktum är att inte heller han har varit den där levande väggen som gett oss oförtjänta men livsnödvändiga poäng när spelet ute på plan har fallerat.

Nu har vi ett drygt halvår på oss att ladda inför superettan. Jag är säker på att jag kommer att vara ordentligt taggad. Historiskt sett så har ju klassiska allsvenska lag som trillat ner i superettan flera gånger kommit tillbaka starkare och varit framgångsrika i allsvenskan under flera år framöver - som MFF, Djurgården och AIK. Men det har också gått illa för andra klassiska lag, som Örgryte, Hammarby och Norrköping (även om de sistnämnda är tillbaka i allsvenskan nu). Vi måste göra allt för att vi ska tillhöra den första kategorin. Det kommer att bli ruskigt spännande.

Och så kan vi ju se fram emot halländska derbyn. Det har vi inte haft på två decennier.

Förresten - är det någon som om man kan se superettan på webben? Alltså inte fulstreamad, utan finns det någon riktig legal tjänst?

6 kommentarer:

500 procent sa...

Det är väl inte riktigt två decennier sedan HBK mötte Leikin i derby, 1992.

Angående streamar från Superettan, http://svenskfotboll.se/superettan/tv-tider/

Exil sa...

OK, jag menade att det år 2012, när derbyna kommer att äga rum, är två decennier sedan.

Tack för länken till superettans tv-tider. Kan vi hoppas att HP gör samma sak som Sundsvalls Nyheter har gjort och sänder HBK:s matcher? Eller är det kanske att ha för höga förhoppningar på lokalblaskan?

Johan sa...

Tror säkert HP skulle vilja göra det. Frågan är väl snarare om tillräckligt många HBK-supportrar är beredda att betala kanske 80-90 kronor för att se en bortamatch mot Ljungskile eller Dalkurd så att det lönar sig.

Exil sa...

Johan/
Du har onekligen en poäng. Jag gissar att vi får förlita oss på att TV4 Sport, eller vem som nu har rättigheterna för superettan nästa år, tycker att vi är tillräckligt attraktiva för att visa flera av våra matcher.

Peter sa...

Vet att csports brukar streama vissa superettan-matcher, men det kanske är samma som går på tv4sport..

Exil sa...

Peter/
Ja, på Mattias länk står att Csports webbsänder samtliga Hammarbymatcher. Man kan ju alltid hoppas att de nästa år väljer både Hammarby och HBK, men chansen är väl liten.