lördag 6 augusti 2011

Våra usla sista tio minuter

Hoppet är ju det sista som överger en och eftersom vi fortfarande har en teoretisk chans att klara kontraktet så hoppas jag naturligtvis på seger mot IFK Norrköping imorgon. Men jag skulle inte bli förvånad om vi tappar poäng under de sista tio minuterna. Vi har hittills under säsongen släppt in åtta mål från minut 81 och fram till slutsignalen. Fyra av dem har inneburit förlorade poäng (Elfsborg borta, IFK Göteborg hemma, Elfsborg hemma och Gais borta). Under samma period i matcherna har vi själva gjort ett enda mål och det gav oss inte någon poäng (Emil Salomonssons reducering i slutsekunderna när matchen redan var avgjord hemma mot HIF). Faktiskt har vi efter 19 omgångar bara gjort ett enda mål från minut 75 och framåt.

Vad detta beror på kan man naturligtvis spekulera i, men jag minns ett citat från Offsides reportage om Pep och HBK i våras. Enligt reportaget hade Pep fått frågan av en spelare efter en av de första träningarna om man inte skulle springa en runda på Galgberget också som man alltid gjort efter vinterträningarna. "Springa?", replikerade tränaren. "Bara tjuvar och banditer springer i skogen. Här ska vi spela fotboll." Istället skulle konditionen byggas upp med snabba intervallövningar på gräset. Det hade kanske inte varit så dumt om vi byggt upp konditionen på det traditionella sättet också.

För övrigt kan man säga att Jens Gustafsson fått en ordentlig mjukstart. Under hans sju första omgångar (omgång 16-22) så möter HBK lag som vi fick stryk mot under första halvan av säsongen. Lyckas Jens ta en enda poäng under de sju matcherna så är det bättre utdelning än vad Pep hade. Fyra matcher är dock redan förlorade, bara tre kvar. Sedan blir det lite tuffare: mot de åtta lagen som följer därefter tog vi sju poäng under första halvan av säsongen. Fast om vi ska vara rättvisa så fick ju Pep plocka in fem egna spelare, medan Jens hittills bara har gjort en egen värvning, Joel Johansson (jag räknar inte Björn Åkesson eftersom han antagligen inte kommer att spela alls utan bara är en back up).

Inga kommentarer: