tisdag 23 augusti 2011

Vem stannar i superettan?

I takt med HBK-förlusterna så blir de allsvenska resultaten allt mindre intressanta och fokus flyttas över på nästa säsong och hur vi ska klara oss i superettan. HP:s genomgång av konsekvenserna vid en nedflyttning tillför inte mycket nytt, men några få nyheter presenteras, som att tanken är att värva erfarna spelare nästa år och att målsättningen ska vara att gå upp direkt. Det är bra med en sådan målsättning, men det behövs verkligen en hel del värvningar om vi ska få en trupp som har en realistisk chans att nå den målsättningen. För om vi går igenom truppen spelare för spelare för att se vad vi gissningsvis har för manskap nästa säsong så ser det tunt ut. Det här är min bedömning av vilka spelare spelar kvar i HBK 2012.

Målvakter
* Kalle Johnsson. Stannar. Utvecklats som förstemålvakt, men inte så bra att något större lag köper honom.
* Robin Malmkvist. Stannar troligen. Utlånad till norska topplaget Tromsö där han varit andremålvakt bakom HBK-produkten Marcus Sahlman.
* Björn Åkesson. Stannar troligen inte. Kommer Malmkvist tillbaka behövs han inte, annars kan han kanske få förlängt.
* Viktor Kristiansson. Försvinner. HBK trodde inte på honom som andremålvakt, nästa säsong blir han nummer fyra i turordningen och kommer alltså att få hitta en ny klubb.

Ytterbackar
* Emil Salomonsson. Försvinner troligen. Har visserligen inget utgående kontrakt och verkar väldigt lojal, men är för bra för superettan. Går hans gamla klubb Ängelholm upp i allsvenskan kan de gissningsvis vara beredda att lägga pengar på honom.
* Christian Järdler. Försvinner troligen. Inget utgående kontrakt, men jag gissar att han gärna vill få chansen att spela i moderklubben Ängelholm i allsvenskan.
* Ryan Miller. Stannar troligen. Utanför laget på senare tid, men bra nog för superettan.
* Viktor Ljung. Stannar. Precis tagit sig in i laget. Bra att han får allsvensk erfarenhet.
* Niclas Johnsson. Försvinner. Inte varit i närheten av att få spela sedan han fick a-lagskontrakt.

Mittbackar
* Markus Gustafson. Försvinner. Har efter många år på läktaren till slut fått chansen i a-laget, men inte riktigt tagit den. Kontraktet går ut.
* Tomas Zvirgzdauskas. Försvinner. Kontraktet går ut och nu måste väl HBK till slut ta farväl av den gamle hjälten.
* Michael Svensson. Stannar. Precis spelat sina första 90 minuter, och håller kroppen blir han en jättetillgång i superettan.
* Rickard Magyar. Stannar. Bra, men inte tillräckligt stor talang för att värvas av något allsvenskt lag.
* Johnny Lundberg. Stannar troligen. Imponerade när han kom till HBK, men har lyckats sämre sedan dess. Kan kanske lockas av att få spela i hemstadens Landskrona Bois, som gissningsvis blir seriekollega nästa säsong, men jag tror att han stannar.

Mittfältare
* Marcus Olsson. Försvinner. Utgående kontrakt och om man läser mellan raderna här så har han redan bestämt sig för att dra vidare.
* Jonas Gudni Saevarsson. Stannar. Inte så bra att det finns intresse att värva honom, men kan bli nyttig i superettan.
* Mikael Rosén. Stannar. Utgående kontrakt, men Rosén håller fortfarande och är just den typ av veteraner som vi behöver i superettan.
* Anel Raskaj. Försvinner. Utgående kontrakt, och behöver en nytändning. Den får han lättare någon annanstans än i HBK.
* Michael Görlitz. Försvinner. Har velat lämna länge och nu när han är gratis så dröjer det inte lång tid innan Audin kör hem till Tyskland för gott.
* Kujtim Bala. Stannar. Utgående kontrakt, men har gjort en bra säsong och vill säkert stanna.
* Kristoffer Thydell. Stannar. Fortfarande ung, kan få ett genombrott i superettan.
* Ardian Rexhepi. Stannar. Debuterat i år, kan bli ordinarie 2012.
* Joakim Wrele. Stannar. Inte fått någon chans i år och spelade bara några sekunder i fjol. Ser nog chansen att få spela mer när konkurrensen minskar.

Anfallare
* Joe Sise. Försvinner. Utgående kontrakt, och är en stor talang som bara saknar målkänslan. Kan nog bli huggsexa om honom, kanske ska han säljas redan nu för att kunna få in lite välbehövliga stålar.
* Marcus Antonsson. Stannar. Fått några chanser, lär få fler i superettan.
* Shkodran Maholli. Stannar. Fick chansen i premiären (tänk hur annorlunda säsongen hade kunnat se ut om han satt sitt superläge där), men nu länge varit utanför diskussionen.
* Joel Johansson. Stannar troligen. Bevisligen för svag för allsvenskan, så Elfsborg kan nog tänka sig att släppa honom. Och HBK lär vara intresserade, eftersom Jens är förtjust i honom och eftersom han visat sig vara högst duglig i andradivisionen.

Det ger oss följande trupp, som ju får kompletteras med några uppflyttade ungdomsspelare:

* Kalle Johnsson
* Robin Malmkvist

* Ryan Miller
* Viktor Ljung
* Michael Svensson
* Rickard Magyar
* Johnny Lundberg

* Jonas Gudni Saevarsson
* Mikael Rosén
* Kujtim Bala
* Kristoffer Thydell
* Ardian Rexhepi
* Joakim Wrele

* Marcus Antonsson
* Shkodran Maholli
* Joel Johansson

När det gäller målvakter och försvarare så håller de nog hög superettanklass, men mittfältet och anfallet är betydligt svagare - mest unga oerfarna talanger. Ska vi kunna leva upp till målsättningen att ta oss tillbaka omedelbart behövs det bra förstärkningar där - hur lätt det nu är att hitta sådana med våra usla ekonomi. Nej, jag är rädd att vi hamnar närmare botten än toppen av superettan 2012. Men jag hoppas att jag har fel.

Inga kommentarer: