torsdag 31 mars 2011

Analys av truppen inför premiären

Så är det äntligen dags. Om knappt två dygn blåser domaren igång matchen mot Kalmar. Således dags för den traditionsenliga truppanalysen inför premiären. 23 man ingår i A-truppen om jag räknat rätt, och så har vi ju också en U21-trupp med 15 spelare. Tre av U21-lirarna får dock anses vara närmare A-laget än de andra - de har tilldelats egna nummer i det första matchprogrammet HBK Live. Det rör sig om Niclas Johnsson (nedflyttad från A-truppen), Ardian Rexhepi och Shkodran Maholli. De två sistnämnda skulle inte heller vara sensationer om de finns med i premiärtruppen, båda spelade ju mot Kalmar i genrepet och Rexhepi gjorde till och med mål.

Under försäsongen har ett antal spelare skolats om och det har funnits en tydlig trend: spelare flyttas längre ner i banan. Det betyder att vi i truppen har tre backar som tidigare varit mittfältare, och det får väl ses som en indikation på vad Pep vill se - spelskickliga backar. Men när de tre offensiva Real Madrid-lånen lämnar i sommar är det väl inte omöjligt att någon eller några tar steget upp igen. Nåväl, nu börjar vi med analysen av lagdelarna och inleder med målvakterna.

Nauzet Perez kom in i februari och glänste direkt i träningsmatchen mot HIF. Det värmde luttrade HBK-hjärtan, som inte sett någon riktigt stabil målvakt sedan Magnus Bahne skadades en augustikväll för tre och ett halvt år sedan. Vi får se om Perez kan upprepa spelet när serien drar igång, men om han verkligen är så bra som Bahne var 2007 så kan alla som tippat oss som nedflyttningskandidat genast börja skämmas. Bakom spanjoren vann Kalle Johnsson kampen mot Robin Malmkvist, som lånades ut till Tromsö. Johnsson är ännu ingen stjärnmålvakt, men helt okej som back-up. Han har också gjort några hyfsade insatser under försäsongen.

På högerbacksplatsen är Emil Salomonsson självskriven. Det känns som att han är som gjuten för Peps spelfilosofi och landslagsuttagningen har förhoppningsvis sporrat honom ytterligare. Skulle han bli skadad finns en annan landslagsman som kan ta över: amerikanen Ryan Miller. Ungdomarna Viktor Ljung och Niclas Johnsson är också högerbackar. Ljung tillhör A-truppen och har tilldelats Texas gamla tröjnummer 2 - han bör alltså ligga bäst till, även om jag inte tror att någon av dem kommer att göra något större avtryck i årets allsvenska.

På andra kanten har Pep flyttat ner Marcus Olsson, före detta anfallare och offensiv mittfältare. Hur ska han klara det defensiva jobbet? Det vill jag helst inte tänka på allt för mycket. Men tvillingbrorsan Martin spelar ju vänsterback i Premier League, så varför inte. Kujtim Bala har även han flyttats ner från en offensiv yttermittfältsposition till vänsterback under försäsongen. Enligt rapporterna har det gått ganska bra, så med lite mer träning på positionen kan han kanske bli en tillgång där. Vill man ha en lite mer traditionell ytterback funkar ju Ryan Miller på den här kanten också. Men en av dem som konkurrerat om positionen de senaste, Christian Järdler, är jag tveksam till om vi får se i spel överhuvudtaget igen. I vintras rapporterades ju om hans huvudskada, och han har inte gjort en minut under försäsongen. Jag tror inte att han gör det i allsvenskan heller och eftersom hans kontrakt går ut så kommer han antagligen inte att spela mer i HBK-tröjan.

I mittförsvaret är det svårt att sia om vilka spelare som får chansen i premiären. Det känns som att Tomas Zvirgzdauskas, Johnny Lundberg och Richard Magyar slåss om de två platserna. Jag kan tycka att Zvirgzdauskas egentligen borde ha pensionerats, men samtidigt är han en riktig fajter och sådana behöver vi. Lundberg gjorde en strålande höst 2009, men var betydligt sämre i fjol när han blivit lagkapten. Hoppas att han hittar tillbaka till 2009-formen. Unge Magyar gjorde några matcher i fjol och visade bland annat att han är vår överlägset bästa passningsspelare bland backarna. Om jag ska gissa väljer Pep Zvirgzdauskas och Magyar. Kanske kan också Mikael Rosén blanda sig i kampen om en mittbacksplats. Han gjorde en finfin säsong som innermittfältare i fjol, men nu har Pep flyttat ner honom i mittförsvaret. Där tycker jag tyvärr inte att han hör hemma. Om jag minns rätt testades han där strax efter att han anlänt 2006 och var riktigt svag. Markus Gustafson är femte man och lär nog, precis som under sina tre tidigare säsonger, mest få sitta på läktaren. Jag kan inte riktigt förstå varför han aldrig fått någon ordentlig chans (han gjorde ju exempelvis en stormatch mot IFK Göteborg 2009), men jag får lita på att våra tre senaste tränare som sett honom dagligen upptäckt att han inte håller.

På yttermittfältet dyker de omtalade spanjorerna upp. Zamora och Raul Ruiz kan spela här, men Ruiz lär antagligen mest spela på topp. Zamora har vad jag har kunnat utläsa av rapporterna från försäsongsmatcherna inte utmärkt sig speciellt, men får antagligen chansen till höger. Till vänster bör Michael Görlitz dyka upp i premiären, och precis som med Johnny Lundberg hoppas vi på en återgång till 2009-form. I fjol var ju tysken tyvärr bedrövlig under stora delar av säsongen. Peps spelidé bör dock passa honom fint. Ardian Rexhepi är också ett intressant alternativ på kanten. Även Kristoffer Thydell kan spela här, även om jag tycker att han kommer bäst till sin rätt i mitten. Sammantaget så känns det inte som att vi har någon jättebredd bland yttrarna, men om Zamora kan visa klass, Görlitz nå sin högstanivå och Rexhepi få ett genombrott så har vi det ändå väl förspänt.

På innermittfältet så återfinns den spelare som jag är mest nyfiken på: Ivan Diaz. Han har blivit överöst av superlativer efter nästan varje match och det ska bli väldigt spännande att se honom på lördag. Bredvid honom ser det ut som att ännu en kortvuxen spelare, Jonas Gudni Saevarsson, kommer att få chansen. En överraskning för mig - jag trodde inte att Pep skulle falla för islänningen, som ju är en riktig fajter men ganska begränsad i passningsspelet. Plus dock för Saevarssons skott och hans vilja att vara med i både eget och motståndarnas straffområde. Det leder till att Anel Raskaj hamnar utanför startelvan. Vem trodde det när Pep presenterades? Raskaj kändes ju som just den sortens spelare som skulle funka i spankskinfluerad fotboll. Men sanningen är den att spelet ofta stannar upp när Raskaj får bollen, och på samma sätt har hans egen utveckling stannat upp. Bara att hoppas på att han tar petningen på rätt sätt och kämpar sig tillbaka - han har trots allt talangen att bli något riktigt stort. På innermittfältet konkurrerar också Kristoffer Thydell, Joakim Wrele och spanjoren Javi H. Thydell får svårt att sno en ordinarie tröja och Wrele får nog inte spela många minuter i år heller, men Javi H har fått chansen i flera av försäsongsmatcherna, verkar vara en fin frisparksskytt och aspirerar på en ordinarie plats.

I anfallet ser det riktigt tunt ut. Faktum är att vi bara har en enda anfallsspelare i A-truppen med kontrakt över hela säsongen: Joe Sise. Sise har det mesta en anfallsspelare ska ha, men inte det kanske viktigaste: målsinnet. I alla fall inte ännu. Lossnar det med målskyttet - ja, då lär han snart spela i en större liga. Under våren ska Sise få hjälp i anfallet av Raul Ruiz. Tyvärr verkar inte heller Real Madrid-lånet vara någon riktig killer i straffområdet - bara ett mål under försäsongen. Möjligen kan också en annan Real Madrid-spelare, Javi H, bli aktuell här - men inte heller han verkar vara någon stor målskytt. I anfallet har under försäsongen även U21-spelaren Shkodran Maholli fått chansen, kanske kan han få det i allsvenskan också i brist på konkurrens.

Så hur ska man sammanfatta truppen? Tja, visst går det att förstå dem som tippar oss i botten. Men är Ivan Diaz och Nauzet Perez så bra som det har verkat, och det lossnar för någon eller några i Real Madrid-trion - ja, då kommer det att bli kul. I premiären tippar jag 2-1. Sise och Saevarsson nätar.

1 kommentar:

Stig-Åke Persson sa...

En fullständigt klockren analys av läget. Såg själv matchen mot HIF. Jag hoppas jag har fel, men Marcus O ser jag hellre högre upp. Hans offensiv är bättre än hans defensiv. Fick för mig att han kom fel ett antal gånger. Men kanske att det blivit bättre. Håller med om att det ser lite tunt ut jämte Joe S. Han är ett riktigt ämne, men blir själv i sitt springande. Han behöver ha någon som kompletterar honom. Placeringen? Visst, dom flesta har HBK på nedre delen i år, men får man den där starten man vill ha läggs grunden för en trivsam vår för oss HBK-are.