lördag 5 september 2020

Hur redo är vi för allsvenskan?

Joseph Baffo har tackat nej till nytt kontrakt med HBK och lämnar oss troligen. Ingen kan egentligen vara förvånad – det har varit tämligen tydligt redan från början att han tänkte använda HBK som en språngbräda för att komma vidare. Och det är svårt att klandra honom – han är för bra för svenska andradivisionen och även för bra för att spela i ett bottenlag i allsvenskan (som vi ju med all sannolikhet blir om vi tar steget upp).

Baffo-beskedet – och vår fina tabellplacering – aktualiserar diskussionen om hur redo vår trupp är för allsvenskan 2021. Jag tänkte göra en snabbgenomgång.

Målvaktspositionen innehar Malkolm Nilsson. Fortfarande är han ingen stormålvakt, men han blir allt bättre och kommer att räcka till i allsvenskan 2021. Han har dock ännu inte skrivit på för nästa år, men det blir nog inte svårt att komma överens. Backup Malte Påhlsson är också tillräckligt bra som andremålis. Värvingsbehov: NEJ.

På ytterbackspositionerna har Edvin Kurtulus och Andreas Bengtsson gjort det bra i år och duger i allsvenskan. Backup – och möjlig startelvaspelare på sikt – är Viktor Ljung. Dessutom finns ett gäng ungdomar. Värvningsbehov: NEJ.

Som innerbackar lär Andreas Johansson och Alexander Berntsson fungera bra i allsvenskan, även om man kan vara lite lätt orolig över både Johanssons ålder och Berntssons brist på matchspel i år. Bakom dem finns Viktor Ljung (eller möjligen Edvin Kurtulus om Ljung spelar ytterback), men annars bara oerfarna ungdomar. Värvningsbehov: JA, om Baffo försvinner.

På yttermittfältet har vi Samuel Kroon, som säkert klarar steget upp i allsvenskan. Frågan är dock om Emil Tot Wikström, Thomas Boakye eller Robin Östlind räcker för den andra kanten. De två förstnämnda har dessutom utgående kontrakt, medan den siste kanske aldrig kommer tillbaka till elitfotboll. Kan Oliver Hintsa återvända från Tvååker med nytt självförtroende och göra succé? Vi kan alltid hoppas, men inte mer än så. Värvningsbehov: JA, om vi kan hitta en spelare som går rakt in i startelvan, men inte för att bredda truppen.

På innermittfältet är Joel Allansson självskriven även nästa år. Om platsen bredvid honom tampas Erik Ahlstrand, Jonathan Svedberg och Dusan Djuric. De båda sistnämnda har utgående kontrakt. Svedberg lär säkert få nytt förtroende, medan jag inte är helt säker med Djuric. Visserligen vill han själv vara kvar, men åldern kanske tar ut sin rätt och håller hans tempo i allsvenskan? Värvningsbehov: NEJ, om inte Svedberg eller Djuric försvinner.

I anfallet är det kanske allra störst osäkerhet. RWP fungerar förhoppningsvis som målskytt i allsvenskan också, även om det finns otaliga exempel på måltjuvar i superettan som haft det svårt i högsta serien, till exempel HBK-bekantingar som Joel Johansson, Shkodran Maholli, Alexander Ruud Tveter och Gudjon Baldvinsson. Mikael Boman är däremot trög och trubbig redan i superettan och håller självklart inte i allsvenskan. Sadat Karim, med utgående kontrakt, lär inte få förlängt. Alhassan ”Crespo” Camara är potentiellt en klasspelare, men fortfarande ett osäkert kort – en ny skada kan kanske spoliera hans karriär för gott. Alexander Johansson har öst in mål i ungdomsserier, men får inte spela mycket i år. Oliver Hintsa kan vi ha förhoppningar på, men knappast förväntningar. Värvningsbehov: JA, eftersom vi förhoppningsvis låter både Boman och Karim gå. Kanske tappar vi även RWP, om det kommer ett tillräckligt bra bud.

3 kommentarer:

FG sa...

Den fantastiske f d sportchefen såg ju till att säkra upp Boman även nästa år.

Milton Maslow sa...

Håller inte med. Bengtsson håller inte, Malle håller inte. Där behöver vi värva.

Exil sa...

Håkan/
Jag var tveksam till Boman-värvningen redan innan han debuterade förra året och lyfte fram hans långa måltorka i Danmark. Och även om han har kontrakt nästa år kanske han inte är så sugen på att vara långt ner i hierarkin om vi spelar allsvenskt 2021. Det finns ju ett par superettan-klubbar i närheten av där han bor som skulle kunna vara intressanta kanske?

Milton Maslow/
Jag tycker att Bengtsson får onödigt mycket kritik. Visst, han är inte vår bästa spelare, men han är hygglig i defensiven och företagsam offensivt. Vi kan ju inte välja och vraka bland spelare, så då tycker jag att en hyfsad egen produkt i sin bästa ålder kan duga. Dessutom kan vi ju alltid drömma om att Viktor Ljung kommer tillbaka till storformen och slår sig in som ytterback nästa år.
Vad gäller Malkolm Nilsson håller jag med om att han inte är en stormålvakt, men även här tycker jag att han är bra nog för vad vi (i bästa fall) kommer att vara nästa år: ett allsvenskt bottenlag.