lördag 2 april 2016

Analys av truppen inför premiären

April är här, värmen är här och Sveriges mest intressanta fotbollsserie är här. Vi inleder mot tuffast möjliga motstånd: fjolårets trea Sirius på bortaplan. Jag hoppas naturligtvis på seger, men oavgjort är helt okej på måndag. Traditionsenligt tar jag mig en titt på truppen så här inför premiären – och i år gör jag det enligt vår nya uppställning 3-5-2. Det är en riktigt tunn trupp, bara 19 man varav två skadade, och gissningsvis kommer flera juniorer att få chansen i a-laget under året.

Målvakt
Stojan Lukic är fortfarande etta. Lukic är i sina bästa stunder en målvakt av hög allsvensk klass, men är också väldigt ojämn. På Superettannivå måste han dock räknas som en av de allra bästa målvakterna.
Ny försteutmanare, efter att Malkolm Nilsson återigen lånats ut till Öster, är Isak Pettersson. Pettersson har, till skillnad från Nilsson, figurerat i ungdomslandslagen och är rimligen en större talang. Men just storleken är också ett frågetecken: Pettersson är bara 180 centimeter lång. Har han tillräcklig räckvidd för att bli en elitmålvakt?

Mittbackar
Lagkaptenen Fredrik Liverstam var, i mitt tycke, en av allsvenskans absolut bästa mittbackar 2105. Att han spelar kvar hos oss 2016 är ordentligt överraskande, men inte desto mindre glädjande. Det innebär också att vi, för första gången sedan Tommy Jönssons tid, har samma lagkapten två säsonger i rad.
Mohammed Ali Khan är även han en spelare av god allsvensk klass, som också något överraskande stannade kvar trots degraderingen.
Bredvid denna rutinerade duo får en av två egna talanger chansen: antingen Alexander Berntsson eller Marcus Johansson. Av det jag har sett är Berntsson klart vassare och han är också den som fick mest speltid i fjol, men under försäsongen har de matchats ganska lika.
U-lagsspelaren Adrian Hallsö har också spelat en hel del i a-laget under försäsongen och kan säkert få en del speltid i mittförsvaret i superettan. David Struski Persson är ett annat möjligt alternativ från de egna leden.

Wingbackar
Denna, för HBK nya, position tycker jag är mest passande för spelare med erfarenhet av ytterbacksspel. Om en mittfältare placeras här blir defensiven i mina ögon alltför svag. Det gör att konkurrensen är ganska begränsad, i alla fall fram till dess att Jesper Westerberg är tillbaka i spel.
Nyförvärvet Adnan Kojic har imponerat hittills: företagsam, teknisk och inte oäven försvarsmässigt. Given högerwingback i premiären.
På andra kanten är Andreas Bengtsson lika given. Han har tidigare varit både yttermittfältare och ytterback, så wingbackpositionen borde passa honom utmärkt. Bengtsson har en offensiv skicklighet, men jag tycker att tyvärr att han har verkat för lätt att passera defensivt.
Jesper Westerberg tränar lätt med laget och även om han i första hand är högerback så är min gissning att Andreas Bengtsson är den som ligger närmast till att få lämna startelvan om Westerberg kommer in.
Alexander Henningsson har också spelat wingback en del under försäsongen, men som jag skrev ovan så tappar vi nog för mycket defensivt om han spelar.
Och, precis som i mittförsvaret, kan kanske de två egna talangerna David Struski Persson och Adrian Hallsö bli aktuella för inhopp på den här positionen.

Innermittfältet
Enda positionen där det är riktigt hård kamp om platserna.
Supertalangen Sead Haksabanovic kan dock betraktas som helt given. Vi hoppas naturligtvis på att han kan dominera i år. Kommer dock att missa ett antal matcher i maj, när U17-EM avgörs i Azerbajdzjan.
Junes Barny verkar ha hittat rätt i en tillbakadragen roll på mittfältet och är också självskriven i premiären.
Men konkurrensen för honom är tuff: Här finns Rebin Asaad, som nämns i en uppräkning av seriens större talanger, här finns veteranerna Antonio Rojas och Kristoffer Fagercrantz, som var riktigt framgångsrika förra gången vi låg i den här serien och här finns inte minst Ivo Pekalski, som blir oerhört intressant att se när han är tillbaka från sin skada. Alexander Henningsson har också prövats i positionen.
Från egna leden kan Alexander Arvidsson och Jonathan Svedberg kanske bli aktuella för viss speltid redan i år.

Anfall
Fredrik Olsson vet hur man gör mål i Superettan och är ett pangnyförvärv. Även vår andra forwardsvärvning Alexander Ruud Tveter har nätat en hel del under försäsongen.
Så länge den duon håller sig frisk så kommer vi att göra mål. Men vad finns bakom?
Simon Silverholt är skadebenägen och har fortfarande, snart 23 år gammal, aldrig varit i närheten av att etablera sig i startelvan. Han har dock fina offensiva sidor, både snabb och spänstig. Kanske kan det lossna för storebror Silverholt i år?
Ett alternativ är att flytta upp Sead Haksabanovic eller Junes Barny i anfallet, men just de två har varit de spelare som har gjort störst intryck på mittfältet hittills i år. Jag behåller dem helst där.
Däremot dräller det av juniorer som säkert är hungriga om de får chansen på topp: Gabriel Gudmundsson, Ardian Berisha, Emil Elveroth, Henrik Johansson och måltjuven Rasmus Wiedesheim Paul.

Inga kommentarer: