torsdag 8 oktober 2015

HBK-land krymper

Trots våra fina insatser på sistone talar ju det mesta för att vi blir nedflyttade till superettan. Och det kan faktiskt få en del ganska stora konsekvenser för vår klubb, sett på lite längre sikt.

HBK:s traditionella upptagningsområde för supportrar, men även i hög grad spelare och sponsorer, har, enligt min uppfattning, varit koncentrerat till södra och mellersta Halland och en bit av västra Småland. Folk från Falkenberg, och i vissa fall även nordhalläningar som Jesper "Fjärås Uhlén och Alex Bengtsson, har kunnat utvecklas till HBK:are, liksom människor från till exempel Gislaved.

Frågan är om de kommer att göra det i framtiden. Jag har svårt att se en falkenbergare som blir intresserad av fotboll idag välja HBK, med tanke på att FFF ligger på samma nivå som vi och möjligen även i en högre division nästa år. Detsamma kommer troligtvis att ske i orterna i närheten av Nissastigen i Småland: ungdomar från Gislaved, Gnosjö, Smålandsstenar och så vidare kommer mycket möjligt välja J-Södra, som i princip är klart för allsvenskan och nu kan få en ny arena, före HBK (under förutsättning att de överhuvudtaget väljer ett lokalt lag, det är ju långt ifrån självklart idag). Skulle även IFK Värnamo och Varbergs Bois lyckas etablera sig på samma nivå som HBK så kan HBK-land krympa ytterligare. Och det är som sagt inte bara supportrar vi tappar, även spelare och sponsorer riskerar att försvinna till de andra klubbarna som tränger bort oss från vårt revir.

Men det är naturligtvis långt ifrån kört. Om det nuvarande tillståndet blir en parantes och vi snart återigen är överst på tronen i Halland och västra Småland så bör ordningen kunna återställas. Tills vidare kan vi kanske glädja oss att konkurrensen inte är lika hård i sydvästra Småland, där ju vår traditionella antagonist Öster numera är vår farmarklubb.

Inga kommentarer: