torsdag 3 november 2011

Två på varje position

Nyförvärven har regnat in, och lägg till det ett antal ytterligare möjliga värvningar. I gårdagens HP uppges att truppen ska vara 22 man - och att tanken är två spelare på varje position. Läge att titta på vilka de två blir på var och en av positionerna i ett troligt 4-4-2-system.

Målvakt
Här blir det sannolikt två av tre möjliga namn. Kalle Johnsson har imponerat på många, fått spela mycket i U21-landslaget, och sagt sig vara intresserad om någon allsvensk klubb hör av sig. Troligen stannar han dock. Robin Malmkvist, just nu utlånad till norska topplaget Tromsö, har sagt sig vilja lämna HBK. Frågan är dock vem som vill köpa honom. Han blir nog alltså tvungen att återvända till HBK. Björn Åkesson är väl det möjliga tredjealternativet om någon av de ovan nämnda, eller båda, lämnar HBK. Han har gjort det bra i U21, och tidigare imponerat i superettan, så jag är inte orolig. Men är både Kalle och Robin kvar så lär han försvinna.

Ytterbackar
Här finns tre spelare som alla har kontrakt 2012 och troligen stannar: Viktor Ljung, Ryan Miller och Christian Järdler. Nummer fyra kan mycket väl bli Kristianstads Richard Sandström, som liksom Järdler är vänsterback (Miller och Ljung är i första hand högerbackar).

Mittbackar
Fyra stycken behövs, men liksom ytterbackarna är bara tre klara: Michael Svensson, Richard Magyar (har ryktats vara på väg till Sydeuropa, men än så länge inget konkret) och Johnny Lundberg. Vem som blir nummer fyra är oklart. Både Markus Gustafson och Tomas Zvirgzdauskas har utgående kontrakt, och trots att båda spelat en del i år så gissar jag att de inte får förlängt. Kanske kan Andreas Wrele få a-kontrakt, precis som brorsan? Eller är Oliver Silverholt redo för seniorspel? Eller blir det någon utifrån?

Yttermittfältare
Bara en enda utpräglad yttermittfältare är klar, talangen Ardian Rexhepi. Marcus Olsson, Michael Görlitz och Kujtim Bala har alla utgående kontrakt, och de båda förstnämnda får betraktas som förlorade, även om det inte är klart till vilken klubb. Bala kan säkert få förlängt, men jag blir inte förvånad om vi får se honom hos någon av våra halländska seriekollegor nästa säsong. En möjlig värvning är målfarlige Joakim Blomquist. Annars får kanske några av innermittfältarna konkurrera om platserna här, eftersom innermittfältet redan är överbefolkat (se nedan). Kristoffer Thydell, som redan spelat som yttermittfältare en del, ligger väl närmast till hands. Men kanske behövs här ytterligare ett namn utifrån.

Innermittfältare
Här är två värvningar redan klara: Antonio Rojas och Peter Nyström. Dessutom finns nyttige Jonas Gudni Saevarsson. Samt talangerna Kristoffer Thydell och Joakim Wrele. Redan fem man på två positioner alltså - det vill säga en mer än vad som det är sagt att vi ska ha. Men det kan bli ännu fler. Kristianstads Joakim Karlsson, som HBK har spanat på ett bra tag, har fått tillstånd att träna med klubben. Troligen kommer någon eller några av innermittfältarna att få konkurrera på yttermittfältet. Och med tanke på nyförvärven så kan vi nog räkna bort både Anel Raskaj och Mikael Rosén, som båda har utgående kontrakt, från truppen 2012.

Anfallare
Joe Sise har bestämt sig för att lämna, även om han inte lyckades få kontrakt med Glasgow Rangers. Det gör att nyförvärvet Mikael Boman är enda anfallaren som är definitivt klar för a-truppen. Sedan finns tre ungdomar: Shkodran Maholli, Marcus Antonsson och Liridon Selmani. Jag gissar att de alla får chansen att vara med i truppen, men det känns inte helt klart när man läser Antonsson säga "Oavsett om jag är kvar eller inte." Och eftersom klubben också är intresserad av Joel Johansson kanske Maholli får ta steget ner i U19-truppen - han är ju bara 18 år. Maholli fick ju göra sina allsvenska matcher under Pep, medan Jens gav de andra chansen, så det talar också för att han kanske är längst ifrån en plats i truppen.

1 kommentar:

Anonym sa...

Bra, intressant skrivet. Känner lite tillförsikt inför 2012.