tisdag 15 september 2009

Vem blir kvar i superettan?

Jaha, så långt har det alltså gått att man sitter och hoppas att HBK ska klara en poäng mot jumbolaget. Och inte ens blir förvånad när bollen återigen trillar in i fel nät i slutminuterna.

Nej, jag har inte gett upp hoppet om spel i allsvenskan ännu, men efter förlusten mot Öis tror jag faktiskt att det blir superettan för HBK 2010. Som den dystergök jag är har jag analyserat truppen för att se vilka spelare som kan tänkas stanna kvar och vilka jag tror försvinner när vi trillar ur.

Målvakter:
* Kalle Johnsson - stannar. Duger i superettan och billig i drift.
* Magnus Bahne - försvinner. Har redan meddelat att han inte förlänger kontraktet.

Försvarare:
* Tommy Jönsson - försvinner. Vi har inte råd med att ha en så överbetald spelare i superettan.
* Tomas Zvirgzdauskas - försvinner. Se Tommy Jönsson.
* Markus Gustafson - stannar. Inte bra nog för allsvenskan, men i superettan måste han väl duga. Eller?
* Per "Texas" Johansson - stannar. Ingen stjärna och knappast intressant för andra allsvenska lag, men just den sortens hårt jobbande spelare som HBK behöver i superettan, där alla mindre lag vill slå de ex-allsvenska lagen.
* Emil Jensen - försvinner. Inte spelat i serien på över tre år, någon gång måste väl HBK våga säga stopp.
* Christian Järdler - försvinner. Möjligen stannar han, men Järdler är inte särskilt populär bland HBK-supportrarna och har knappast lust att hänga med ner i superettan. Då kan han ju lika gärna lira i hemstadens ÄFF.
* Mikael Rosén - stannar. Kontraktet går ut och möjligen tycker HBK-ledningen att Rosén kostar mer än han smakar, men jag har en känsla av att man värdesätter hans rutin samtidigt som Rosén själv säkert kan tänka sig att gå ner i lön för att få fortsätta några år till. Han är ju knappast intressant för andra klubbar.
* Johnny Lundberg - stannar. Nyss anslutit till HBK och klubben släpper knappast spelaren som är tänkt att ta över efter TT i mittförsvaret.
* Emil Salomonsson - stannar. Ett utropstecken under säsongen och säkert intressant för många allsvenska lag, men HBK vill antagligen inte släppa honom. Fast i superettan är det kanske smartare att använda honom som en offensiv spelare. Hoppas bara att det inte finns en klausul om att han får gå om vi åker ur.

Mittfältare:
* Michael Görlitz - försvinner. För bra för allsvenskan. Enormt mycket för bra för superettan.
* Tim Sparv - försvinner. Redan deklarerat att han drar vidare.
* Anel Raskaj - försvinner. Har stannat upp i utvecklingen i HBK, men är en stor talang som lär snappas upp av ett allsvenskt lag eller möjligen gå till ett annat skandinaviskt land.
* Marcus Olsson - stannar. Talang som säkert kan vara duktig i superettan, men som inte visat tillräckligt för att locka allsvenska lag.
* Alexander Prent - stannar. Svårt fall, men jag tror inte att det finns någon som vill ta över den misslyckade holländarens lön. Kanske är superettan rätt nivå för Prent?
* Kujtim Bala - stannar. Säkert nöjd med att spela i superettan.
* Mahamat Azrack-Yassine - försvinner. Det var knappast spel i andradivisionen som Espanyol hade tänkt sig när avtalet med HBK undertecknades.
* Jonas Gudni Saevarsson - stannar. Nyligen anslutit. Hårt jobbande spelare som blir nyttig i superettan.

Anfallare:
* Anselmo - försvinner. Brasilianarens fjolår lär locka allsvenska, danska och norska lag.
* Emir Kujovic - stannar. Bra redan nu, kan mycket väl bli skyttekung i superettan. Risk att någon annan sett det också och då är han kanske förlorad.
* Ajsel Kujovic - försvinner. Har tyvärr inte lyckats sedan 2006, men kan säkert få ut mer av sin potential i en annan allsvensk klubb.
* Joe Sise - stannar. Har haft det tufft med skador i år och är därför nog inte intressant för uppköpare.

Det ger följande trupp:
Kalle Johnsson MV
Markus Gustafson F
Per "Texas" Johansson F
Mikael Rosén F
Johnny Lundberg F
Emil Salomonsson F
Marcus Olsson MF
Alexander Prent MF
Kujtim Bala MF
Jonas Gudni Saevarsson MF
Emir Kujovic A
Joe Sise A

Från de egna leden kan vi säkert flytta upp några spelare, kanske framför allt i försvaret. Det betyder att vi behöver hämta in en målvakt, ett par mittfältare och kanske någon anfallare utifrån. Men det är knappast en trupp som tar steget upp direkt. Det blir nog superettan många år framöver.

1 kommentar:

Anonym sa...

Jag tror inte ni åker ut.
I värsta fall kval,
Lycka till så länge ni inte ligger före oss.
Öisare