söndag 13 juli 2008

Förhållandet blev aldrig riktigt bra igen

Så är det till slut verklighet: Marcus Sahlman lämnar HBK. Det blev Tromsö som fick Sahlmans namnteckning, och han ansluter till norrmännen nästa säsong som Bosman. Det finns knappast någon chans att vi ska kunna pressa Tromsö på pengar för att släppa honom tidigare - de vill ha honom 1 januari eftersom två av deras tre målvakter lämnar efter säsongen.

Övergången känns trist, inte bara för att vi inte får några pengar, utan också för att förhållandet mellan Marcus Sahlman och HBK aldrig riktigt blev som vi hoppades. Sahlman var som tonåring en stor talang och plockades tidigt upp i a-lagstruppen. Men debuten i allsvenskan dröjde och dröjde (ja, om vi nu inte räknar de bisarra inhoppen som anfallare), trots ett utbrett missnöje med Conny Johanssons insatser. Det började viskas om att Sahlman kanske hade stannat upp i utvecklingen och inte skulle bli den stormålvakt hans talang skvallrat om. Men så fick han äntligen, efter att Conny gjort bort sig några gånger för mycket, möjlighet att visa upp sig. Många, bland dem jag, tyckte att han verkligen tog chansen hösten 2006. Därför kom det som en liten överraskning när HBK värvade Magnus Bahne, eftersom klubben - som Janne Andersson förklarade för medierna - inte ansåg att någon av de målvakter man hade höll hög allsvensk standard. Värvningen av Bahne kan man verkligen inte klaga på, men Jannes uttalande var inte särskilt smart. Sahlman reagerade med att omedelbart säga att han ville bort från klubben - inte heller det särskilt intelligent, men kanske förståeligt. Det känns som att förhållandet mellan Sahlman och HBK förgiftades där och då och sedan aldrig blev riktigt bra igen. Han lånades ut till Trelleborg och höll hög klass, och tillbaka i HBK visade han återigen att han är en högst duglig allsvensk målvakt. Trots det kändes det som ett ganska självklart val av klubben att satsa på Magnus Bahne när han efter uppehållet var frisk igen. Samtidigt insåg vi att Sahlmans dagar i klubben var räknade. Och ingen kan egentligen klandra honom att han nu drar vidare - han är bra nog att vara förstemålvakt i ett lag i högsta divisionen i en nordisk liga. Jag är rädd att vi om några år kommer att förbanna oss själva för att Sahlman aldrig riktigt fick chansen hos oss. Då kanske han visar den talang vi hoppades på, samtidigt som vi står helt utan klassmålvakter efter att också Bahne sålts vidare.

Det enda positiva med dagens besked är Marcus Sahlman stannar i klubben säsongen ut. Hoppas att Janne låter honom vara back-up på bänken - jag vill verkligen aldrig mer se Conny Johansson stå en allsvensk match för klubben.

Inga kommentarer: