måndag 10 oktober 2022

Vem ska ha nytt kontrakt?

Nej, vi är inte formellt klara för uppflyttning ännu. Men det är ytterst nära. Planeringen för den allsvenska comebacken torde således vara i full gång. Inte minst handlar det om vilken trupp vi ska ha.

Trots att flera viktiga kuggar skrivit på nya kontrakt så är det fortfarande många spelare som har utgående kontrakt. Nästan alla har spelat väldigt mycket, antingen i år eller tidigare år. Men vilka borde vi behålla? Låt oss gå igenom dem, lagdel för lagdel.

I försvaret har faktiskt bara tre spelare kontrakt för nästa år – medan fem har utgående kontrakt.

Bland mittbackarna är det Joseph Baffo och Alexander Berntsson som ännu inte skrivit på för nästa år. Jag har svårt att se att vi skulle kunna få in en bättre mittback än Baffo, så han borde erbjudas förlängt. Alexander Berntsson har snart spelat ett decennium i HBK:s a-lag och alltid varit en lojal kämpe. Han kommer nog aldrig att bli en spelare på hög allsvensk nivå, men som förstereserv duger han gott. Nytt kontrakt, således!

På ytterbacksplatserna är det Thomas Boakye, Andreas Bengtsson och Marcus Olsson som har utgående kontrakt. Boakye är oerhört nyttig med sin mångsidighet, så han är ett givet inslag i en HBK-trupp 2023, enligt min mening. Andreas Bengtsson vill jag också ha kvar. Han har inte gjort sin bästa säsong i år, men är rutinerad och stabil och dessutom från de egna leden. Marcus Olsson borde dock få gå. Han fyller 35 år nästa år, har ofta skadebekymmer och har inte heller gjort någon större skillnad när han väl spelat.

På mittfältet har däremot nästan alla kontrakt nästa år. Om jag inte är felunderrättad är det bara Samuel Kroon som ännu inte skrivit på för 2023. Kroon är en skicklig spelare, fortfarande ung, och kommer han tillbaka bra från operationerna så borde han vara självskriven i HBK:s trupp nästa säsong.

I anfallet är det Sadat Karim och Mikael Boman som står utan kontrakt. Karim har varit ordinarie de senaste två säsongerna och är oerhört nyttig. Samtidigt går det inte att komma ifrån att hans målskytte är mycket svagt. Jag lutar dock ändå att han borde få nytt kontrakt, och så får Alexander Johansson fortsätta att stå för målskyttet. Boman är nog den allra svåraste spelaren att uttala sig om. Han har spelat få matcher från start i år, han var svag i allsvenskan förra året och han är 34 år gammal nästa år. Samtidigt har han ett väldigt fint målsnitt sett till speltiden i år och visar stundtals klass även i spelet. Kanske trots allt ännu ett ettårskontrakt?

Summa summarum: Endast Marcus Olsson får gå. Med två uppflyttade från egna leden, Leo Hedenberg och Lorent Mehmeti, skulle det innebära att vi har en trupp på 24 man, vilket kanske är i mesta laget om vi också vill förstärka med ett par gubbar. Men kanske kan exempelvis Villiam Dahlström, en prestigevärvning som misslyckats helt i år, lämpas över till någon annan klubb och göra plats för en anfallsförstärkning? Och någon av de unga mittfältarna lånas ut för att få speltid?

Och så till sist – det utlånade spelarna med utgående kontrakt, Gabriel Wallentin och Isac Larsson, räknar jag bort.

Inga kommentarer: