söndag 2 oktober 2022

HP lika förvirrade som vanligt

Lokaltidningen Hallandsposten har ett antal sportreportrar anställda, personer som får en heltidslön för att ha koll på den lokala sporten. Tidningen har också chefer, webbredaktörer och redigerare, som alla bör hålla koll på texter. Ändå är bevakningen proppfull av fel.

Senaste exemplet är från dagens krönika om HBK. Där bygger krönikören Jan-Olof Wikström upp sin text med att påstå att om resultaten skulle gå HBK:s väg så har laget 15 poäng ned till strecket med 15 poäng kvar att spela om. Han börjar sedan skriva om målskillnaden:


Problemet är att skribenten – liksom andra på redaktionen  som rimligtvis läst krönikan innan den publiceras – inte har koll på grundläggande fakta. Det finns faktiskt inte ens en teoretisk möjlighet att HBK har 15 poäng ned till strecket med 15 poäng kvar att spela om. Sanningen är ju att det efter denna omgång är 15 poäng (5 matcher) kvar att spela om. Och HBK har ”bara” (som bäst) 12 poäng ned till strecket efter denna omgång.

För att HBK ska kunna ha 15 poäng ned till strecket behöver HBK ta minst tre poäng till. Men om HBK tar dessa tre poäng mot Öis i nästa omgång återstår ju inte längre 15 poäng att spela om, endast 12 (HBK spelar sist i nästa omgång, så omgången är avslutad efter HBK:s match mot Öis).

Hela HP:s resonemang är alltså fullständigt matematiskt omöjligt. Onekligen pinsamt för tidningen. Vi får se om det kommer en rättelse.

Inga kommentarer: