fredag 31 december 2021

Analys av truppen inför 2022

Jag trodde verkligen inte att jag skulle behöva uppleva Superettan så snart igen. Men nu kommer den. Är vi redo? Jo, det tror jag nog efter att ha gått igenom truppen – även om den i dagsläget framstår som något obalanserad, med extremt många mittfältare och få backar. Dessutom är truppen nog för stor just nu (28 man), men vi kan räkna med att minst ett par försvinner.

Målvakt
Malkolm Nilsson har haft en fin utveckling på senare år och kommer säkerligen att kunna glänsa i Superettan – om vi får behålla honom, vilket jag trots allt tror. Bakom är Malte Påhlsson en helt okej reserv. Det här är en stark position.

Ytterbackar
Andreas Bengtsson har hängt i under många år och är en habil vänsterback – även om jag gärna hade önskat att han hade lite fler verktyg i offensiven än att springa ner till kortlinjen och skicka in inlägg av varierande kvalitet.
På andra kanten kan Phil Ofosu-Ayeh bli riktigt bra – om han inte skadar sig igen, vilket väl ändå får ses som ganska troligt. I så fall får Thomas Boakye vikariera igen och det gör han ju oftast med den äran. Boakye kan dock behövas även på andra positioner.
Bakom denna trio finns bara unga Isac Larsson, som aldrig varit nära en startplats. Lite för tunt och skadekänsligt alltså och det behövs en värvning.

Mittbackar
Andreas Johansson och Joseph Baffo är båda två egentligen för bra för Superettan. Medan den förstnämnda stannar gissar jag att Baffo försvinner. Då får Alexander Berntsson kliva in – och det klarar han galant i Superettan. Där bakom finns Gabriel Wallentin, som återvänder från lån, Isac Larsson och Taulant Parallangaj. Det kan nog räcka, men en skada på Ante G vore katastrofalt.

Yttermittfält
Samuel Kroon och Emil Tot Wikström gjorde båda succé i Superettan 2020. Trots duons betydligt svagare 2021 så räknar jag med att de kommer att leverera även 2022.
Annars finns alternativ som Simon Lundevall, Thomas Boakye och Erik Ahlstrand – plus uppflyttade juniorer som Pontus Carlsson, Oscar Murro, Melvin Sjöland och kanske Johan Gudmundsson. Lite för många totalt sett och jag hoppas att vi bryter kontraktet med floppen Lundevall för att spara pengar.

Innermittfältet
Precis som i mittförsvaret är de två ordinarie, Joel Allansson och Amir Al-Ammari, egentligen på tok för bra för andradivisionen. Al-Ammari är nog förlorad för oss, men jag tror att Allansson stannar.
Bredvid honom torde Erik Ahlstrand och Jonathan Svedberg ligga bäst till – om inte lovordade talangen Kazper Karlsson får och tar chansen. Längre bak finns Albin Ahlstrand och Melvin Sjöland. Gott om alternativ här också, således.

Anfall
Sadat Karim är en skicklig spelare, men ingen stor målskytt. Kanske kan nyförvärvet Villiam Dahlström axla den rollen. Det blir också intressant att se om Alexander Johansson, som ju öst in mål i ungdomssammanhang, kan få det att lossna på seniornivå. Bakom dem finns veteranen Mikael Boman, som numera mest känns trött, men förhoppningsvis kan leverera på Superettan-nivå. Även Johan Gudmundsson finns med i leken som en möjlig joker.

Inga kommentarer: