måndag 30 december 2013

Analys av truppen inför 2014

HBK spelar allsvenskt under jubileumsåret 2014. Det är en stark prestation, särskilt med tanke på att vi under året inte gjorde några förstärkningar, bortsett från inlåningen av Andreas Landgren i april. Istället krympte truppen undan för undan och, trots mängder med rykten, har ännu inte en enda ny spelare skrivit på efter säsongen. Truppen är om jag räknat rätt nu nere på 20 man och min gissning är att vi plockar in åtminstone två namn utifrån för att spetsa den och sedan fyller på med ett par juniorer. Så hur ser det då ut position för position? Inte så illa faktiskt.

Målvakt
Stojan Lukic gjorde en fenomenal debutsäsong i allsvenskan och räddade oss flera gånger. Han fyllde 34 år häromdagen, men det är ju ingen ålder för en målvakt. Däremot kan han naturligtvis bli skadad och då är den tilltänkta ersättaren Malkolm Nilsson. Han fick lite a-lagserfarenhet i tredjedivisionen under hösten, men det skulle naturligtvis vara ett jätteavbräck om Lukic försvann. Kanske kan U17-världsmästaren Tim Erlandsson, som redan tränat med a-laget, springa om Nilsson i turordningen?

Ytterbackar
Här har vi tre skickliga spelare att välja mellan: Jesper Westerberg, Oliver Silverholt och Viktor Ljung. Trots det skulle jag gärna se en värvning här: en duktig vänsterback så att Silverholt den yngre, som gjorde det fantastiskt bra som vänsterback, istället skulle kunna förstärka vår svagaste position innermittfältet. Det är inte alls otroligt att det blir så - flera vänsterbackar har kopplats ihop med HBK under silly season.
På andra kanten var Jesper Westerberg en av säsongens bästa spelare. Helt okej bakåt och ett farligt vapen offensivt, vilket inte minst syntes under kvalet.
Viktor Ljung har nosat på en ordinarie plats under tre säsonger, men ännu inte riktigt slagit igenom. Han är en trygg backup, redo att rycka in på båda kanterna.
Och oavsett om vi värvar eller inte skulle det inte förvåna mig om Daniel Radovanovic och/eller Christoffer Arvidsson plockas upp från egna leden.

Mittbackar
I mittförsvaret finns flera alternativ och det blir knappast någon värvning.
Fredrik Liverstam var en smärre sensation i början av säsongen: brytsäker, nickskicklig och stabil. Senare under året gjorde han en del missar. Min egen teori är att han, efter att ha fått mängder med gula kort, blev osäker och försökte anpassa sitt spel, vilket gjorde att han tappade sina styrkor. Förhoppningsvis blir han mer stabil med ett års allsvensk rutin i ryggen.
Hans partner under året var Richard Magyar, som också gjorde en fin säsong, och Liverstam-Magyar kommer att bli ett bra mittbackspar även under 2014.
Bakom dem är, nu när Michael Svensson lagt av, Peter Nyström det enda alternativet med någon form av erfarenhet. Mittfältsfloppen 2012 blev faktiskt en helt okej mittback 2013. Helt trygg känner jag mig dock inte eftersom jag sett Nyström i allt för få matcher.
Här har vi också två ungdomar: långtidsskadade Marcus Johansson och Johan Mauritzon. De får antagligen inte många minuter under 2014.

Yttermittfältare
Efter att Stefan Selakovic lagt av har vi bara tre utpräglade yttrar kvar och jag skulle inte bli förvånad om vi värvar för att vässa konkurrensen.
Kiddi Steindorsson trodde jag mycket på efter hans fina säsong 2012. Men islänningen kom fel in i det och tappade självförtroende. Här har vi oerhört mycket potential. Får han bara spräcka nollan tidigt under 2014 kan han bli en sensation under året.
Johan Blomberg hade jag inte lika mycket förhoppningar på, men han växte under säsongen och skaffade sig dessutom en vana att göra viktiga mål. En late bloomer som utvecklas ännu mer under 2014?
Simon Silverholt, den äldre av Silverholtarna, fick göra en lovande debut under 2013. Kommer säkerligen att få fler chanser 2014.
Som yttermittfältare skulle möjligen också Joakim Wrele få chansen, men trots att han återkom med hyggliga vitsord från Island tror jag knappast att han finns i Jens Gustafssons tankar och skulle inte bli överraskad om han lämnar HBK.

Innermittfältare
Den enda position där jag är riktigt orolig. Vid motsvarande årsanalys för ett år sedan skrev jag att det fanns frågetecken kring alla de dåvarande fyra innermittfältarnas kapacitet. Tyvärr fick jag rätt. Varken Kristoffer Fagercrantz, Antonio Rojas eller Kristoffer Thydell gjorde någon större säsong och fjärde mannen Peter Nyström flyttades ju ner som mittback.
Istället var det inlånade Andreas Landgren som blev allt viktigare på innermittfältet och om vi nu inte lyckas knyta honom till oss permanent så bara måste en annan spelare in här - ja, egentligen tycker jag att vi behöver få in Landgren plus en spelare av klass till. För även om vi kan hoppas att Fagercrantz, Rojas och Thydell (som ju alla tre faktiskt bitvis visade klass) utvecklas så är det allt för osäkert att förlita sig på det. En möjlighet som jag nämnde ovan är ju att frigöra Oliver Silverholt genom att värva en ny vänsterback.

Anfallare
Anfallsparet Mikael Boman-Gudjon Baldvinsson fick mycket beröm av omgivningen, men vi HBK:are gnällde lite över att de inte gjorde tillräckligt mycket mål. Inte helt rättvist kanske.
Mikael Bomans första säsong i allsvenskan var faktiskt smått sensationell. Nio mål av en allsvensk debutant i ett lag som hamnar på kvalplats - när hände det senast? Jag är kanske inte helt objektiv, men jag tycker faktiskt att det inte hade varit fel att ta ut honom till landslagets januariturné. Utomlands har hans prestationer uppmärksammats och kanske blir han såld, men annars kan vi HBK:are se fram emot fler högtidsstunder à la Boman under 2014.
Gudjon Baldvinsson gjorde premiärmålet, men hade sedan svårt att hitta nätmaskorna. Det märktes att det svaga målskyttet hämmade honom och han verkade frustrerad, men i slutet av säsongen kom han faktiskt i ett mindre stim, med mål mot HIF, Häcken och Giffarna. Låt oss hoppas på en Gudjon i harmoni under jubileumsåret.
Marcus Antonsson får inte mycket chanser till speltid - men får han en målchans så sitter bollen allt som oftast. Det är guld värt. Samtidigt förstår jag att Jens inte vill rucka på Boman och Baldvinsson, som är en duo som hjälper varandra fint. Kanske skulle det dock inte skada med att ge Antonsson chansen någon gång då och då, även om inte Boman eller Baldvinsson är satt ur spel?
I truppen borde också en fjärde anfallare finnas. Jag tror inte att det blir en värvning utifrån (om inte någon av de övriga drar). Valmir Berisha lär sticka utomlands och Shkodran Maholli är vad jag förstått långtidsskadad. Kanske blir det Perparim Beqaj? Eller räknar vi med att Simon Silverholt, som också spelat som forward, kan vara fjärdealternativet?

Inga kommentarer: