söndag 30 december 2012

Analys av truppen inför 2013

Året lider mot sitt slut och det är dags att analysera truppen inför året då vi ska göra allsvensk comeback. Vi hoppas naturligtvis på ett fint comeback-år, men i dagsläget håller truppen knappast högre klass än det manskap som slutade trea i andradivisionen. Och då ska vi komma ihåg att vi under 2012 inte drabbades av några allvarliga skador, vilket var en ryslig tur eftersom det var tunt på klasslirare utanför startelvan. Om vi inte förstärker den nuvarande truppen och drabbas av några skador på viktiga poster så är det nog adjöss till allsvenskt spel under hundraårsjubileet. Samtidigt - om vi värvar fler spelare utan att några lämnar så får vi en ganska stor trupp, inte minst eftersom vi med största sannolikhet kommer att erbjuda ytterligare några u-lagsspelare kontrakt. Frågan är hur ekonomin klarar av så många löneposter och har lyckat för lagkemin det är med flera spelare som är väldigt långt från startelvan? Inom kort lär vi få en fingervisning hur de ansvariga resonerar. Tills dess går vi väl igenom lagdel för lagdel som vanligt.

Målvakter
En av Sveriges allra bästa målvakter, Kalle Johnsson, har lämnat och även om Stojan Lukic har imponerat i superettan med FFF så är bytet Kalle-Stojan med största sannolikhet en försvagning. Bakom Lukic är det lite oklart vem som ska sitta på bänken. Rasmus Rydén gjorde det i år medan Malkolm Nilsson var lärling. Det gjorde att Rydén kunde spela i b-laget (U21) och Nilsson i U19. Nu är Nilsson för gammal för U19 och om vi behåller båda så kommer bara en av dem att få regelbunden matchning. Det blir en delikat fråga om vi ska säkra upp med erfarenhet eller chansa med en yngling på bänken. Jag tror på det sistnämnda - men hu vad nervöst det kan bli om Lukic blir skadad strax före premiären.

Ytterbackar
Christian Järdler har skrivit på nytt kontrakt. I övrigt finns det många alternativ: vi har Viktor Ljung, vi har Oliver Silverholt, vi har Anton Tideman och vi har gissningsvis också Sebastian Möller från u-laget. Fina talanger, men förutom Ljung är frågan om de håller i allsvenskan redan 2013. Jag tror att vi behöver värva någon rutinerad som Jesper Westerberg, alternativt förlänga med Ryan Miller. Samtidigt kommer det troligen att leda till att några av våra ytterbacksungdomar får minimalt med speltid under 2013.

Mittbackar
I och med värvningen av Fredrik Liverstam och Richard Magyars kontraktsförlängning har vi nu en komplett uppsättning mittbackar och kan väl i praktiken räkna bort årets kapten Johnny Lundberg. Liverstam och Magyar kan bli ett riktigt bra mittbackspar, men precis som i de andra lagdelarna ser det tunt ut om någon av dem skulle vara borta. Michael Svensson hängde knappt med i superettan 2012 och kommer att få stora problem i allsvenskan 2013. Dessutom vet man aldrig hur länge hans kropp är hel. Marcus Johansson har redan tillhört a-truppen i några månader, men håller han för hetluften 2013? Anton Tideman kan också spela här, men han fick noll minuter i superettan 2012 och känns inte heller riktigt redo. Simon Klang har varit med i a-truppen 2012, men inte varit i närheten av att få spela och jag förutsätter att han lämnar inför nästa säsong.

Yttermittfältare
Kristinn Steindorsson och Johan Blomberg prenumererade på platserna under 2012 och gjorde båda två rikligt med målgivande passningar. Kiddi är dessutom en skicklig avslutare som prickade in sju mål i serien och två i kvalet och kan bli en sensation i allsvenskan. Blomberg kändes inte riktigt lika het, och jag ser gärna en förstärkning på hans plats så att Lundasonen istället blir en perfekt inhoppare. Övriga spelare som kan spela här är Joakim Wrele och den från u-laget uppflyttade Simon Silverholt. Inget tyder på att någon av dem kommer att göra något större avtryck 2013. Dessutom kan naturligtvis ytterbackar flyttas upp, men med resultatet att offensiven blir lidande. Så vem ska värvas? Det har glunkats om Stefan Selakovic och på Himlen är Blås forum har diskussionerna gått höga om huruvida han är en hjälte eller en avfälling. Jag tror att Selakovic hade kunnat göra en bra insats för HBK 2013, men jag misstänker att HBK spanar även på andra spelare när det gäller den här positionen - spelare som vi absolut inte har på känn.

Innermittfältet
Vi har fyra innermittfältare som alla kan visa sig vara dugliga allsvenska spelare 2013, men det finns faktiskt större eller mindre frågetecken kring allas kapacitet. Kristoffer Fagercrantz, som nu är HBK:are permanent, var ytterst viktigt under hösten i superettan, men på allsvensk nivå har han hittills inte varit lika dominant. Låt oss hoppas att han når dit 2013. Antonio Rojas utvecklades mycket under 2012, och utvecklingen bör fortsätta under 2013 om han ska göra avtryck i allsvenskan - men om den gör det kan han mycket väl bli en sensation som bollvinnande playmaker. Bakom Fagercrantz och Rojas finns två spelare som jag inte har så höga förväntningar på, men desto större förhoppningar. Peter Nyström var en flopp 2012, men han bara måste ha en högre kapacitet och den hoppas vi få se 2013. Kristoffer Thydell har stått på gränsen till genombrott i några år nu, men är faktiskt fortfarande en tonåring. Han är medveten om att det är passningsspelet som han måste utveckla för att ta sig in ni startelvan. Blir 2013 hans år?

Anfallare
Gudjon Baldvinsson och Mikael Boman har fått beröm från alla håll och kanter och det är bara att hålla med. Duon är härliga att skåda när de med fysik, energi och teknik håller motståndarförsvaren sysselsatta. Allra mest imponerad har jag faktiskt blivit av Mikael Boman, som har utvecklats enormt under året. Inte minst har hans avslutningar, som Jens uttryckte lite kritik mot när han värvades, förbättrats oerhört, bland annat tack vare Kiddi. Boman och Baldvinsson kommer definitivt att funka i allsvenskan, men hur ser det ut om de inte håller sig friska hela säsongen? Marcus Antonsson gjorde ett bra inhopp i första kvalmatchen och slog till med ett drömmål, men räcker han verkligen till om någon av de ordinarie blir borta en längre tid? I övrigt finns Liridon Selmani, som fick chansen i en enda seriematch i år. Han har fortfarande inte nätat i seniorsammanhang för HBK. Jag hoppas att talangen Shkodran Maholli, som ju faktiskt fick chansen från start i premiären 2011, äntligen ska vara redo att ta upp kampen, men även om han är det så skulle det kännas skönt med en rutinerad räv bakom BB. Namnet Selakovic dyker naturligtvis upp även här - och ja, det hade inte varit fel. Men jag blir inte förvånad om ett helt oväntat forwardnamn dyker upp inom den närmaste tiden.

Inga kommentarer: