fredag 24 december 2010

Se hinder eller möjligheter?

Medlemstidningen Kvasten ska enligt uppgifter på HÄB:s forum ha nått vissa medlemmar igår, men i min brevlåda var det tomt. Jag vet inte om det delas ut post idag julafton, men annars får jag den inte förrän tidigast på måndag och då missar jag många dagar då det funnits tid att läsa. Trist.

Igår bevisade också Halmstads kommunstyrelseordförande, moderaten Carl Fredrik Graf, återigen att han inte ser som sin uppgift att vara en visionär som vill förbättra staden. I en intervju med HP angående HBK:s arenaplaner uppger han att han inte kan värdera projektet, men tycker ändå att det är viktigt att slå fast att tidsplanen inte är realistisk och skyller på att kommunen i så fall måste göra något så extraordinärt som en "omprioritering av vår investeringsbudget" eftersom det är "tidigare i investeringsplanen än vad vi har sagt". När en av stadens absolut viktigaste marknadsförare presenterar en konkret plan för att säkra framtiden vill alltså stadens högsta politiska höns först och främst betona att det inte kommer att bli så som klubben vill - eftersom det skulle kräva att den kommunala byråkratin ändrar på sina planer.

Men låt oss titta närmare på vad det egentligen skulle kosta kommunen att bevilja det helst räntefria och amoretringsfria lån på 100 miljoner kronor som HBK vill ha för att arenan ska bli verklighet. Utan att på något sätt påstå att ekonomi är mitt expertområde så borde kostnaden för kommunen i praktiken vara den ränta som kommunen hade kunnat få om man lånat ut pengarna med ränta, alternativt vad det kostar för kommunen att låna upp de 100 miljoner kronorna. Det rör sig alltså om några procent av 100 miljoner kronor om året. Låt oss för enkelhetens skull säga att räntan är 4 procent om året - det vill säga 4 miljoner kronor. Eftersom Halmstads kommun har en total budget på över 4 miljarder kronor om året är således kostnaden för det räntefria lånet under en promille av den totala kommunala budgeten. Det rör sig alltså om felräkningspengar för kommunen. De flesta kommuner skulle jubla högt över planer som kunde ge ett av deras viktigaste varumärken en framtid till kostnaden av felräkningspengar, men visionären Carl Fredrik Graf tycker att det viktigaste är att slå fast att planerna inte är realistiska - eftersom den kommunala byråkratin inte kan ändra sig. I slutet av artikeln säger Graf: "Det är naturligtvis en väldig fördel för kommunen, både för kommunen som upplevelsestad och för kommunens varumärke att vi har elitidrottslag. Fotboll är den största sporten och jag tycker det känns mycket angeläget att vi har ett lag i högsta serien." Är det någon som fortfarande tror på vad han säger?

Och för alla dem som tycker att fotbollen bara genererar kostnader och inte förstår vad den positiva exponeringen betyder: U21-EM i fjol gav 130 miljoner kronor i turistintäkter och medieuppmärksamheten bara i Sverige bedömdes vara värd 187 miljoner kronor. HBK ger Halmstad samma positiva uppmärksamhet år ut och år in.

Inga kommentarer: