fredag 31 december 2010

Analys av truppen inför 2011

Det är återigen dags för en traditionell truppanalys vid nyår. Och i år är det svårare än någonsin - vi har ju en ny tränare som ännu inte träffat spelarna och som är ointresserad av att prata formationer. Nåja, en sak kan vi i all fall konstatera: truppen är mer orutinerad än på länge. Endast 13 av truppens 20 spelare (plus 8 lärlingar enligt Halmstadsbloggen) har spelat ett tvåsiffrigt antal allsvenska matcher. Så i dagsläget är jag faktiskt beredd att hålla med Robert Laul: vi har ingen allsvensk trupp. Men Broström uppger ju att spelare är på väg in och dessutom kan förhoppningsvis Espanyolsamarbetet till slut resultera i lite kvalitetslirare. Det finns några positioner där de behövs mer än på andra.

På målvaktssidan fick Kalle Johnsson och Robin Malmkvist dela på jobbet under 2010 och det gick ungefär som väntat: varken succé eller fiasko. Ska vi hamna på övre halvan behöver nog någon av dem höja sig ett snäpp. Vem som Pep föredrar är naturligtvis omöjligt att ens gissa, men på den här positionen blir det knappast någon Espanyolförstärkning. Tredjemålvakt är lärlingen Viktor Kristiansson, som redan har suttit på bänken i allsvenskan.

På ytterbackspositionerna finns efter Texas avsked fyra man i truppen. Landslagsmannen Emil Salomonsson är nog given om Pep väljer att använda honom som back. På andra kanten får gissningsvis Ryan Miller och Christian Järdler (som var utanför truppen i princip hela hösten, det måste ha varit något personligt som hänt honom) ta upp kampen. Järlder var ju i fjol återigen en besvikelse och nu är hans sista chans att visa att vi inte bara slösade ett antal miljoner kronor när vi köpte honom. Miller däremot gjorde en helt okej debutsäsong, både som höger- och vänsterback. Niclas Johnsson, som inte ens fick sitta på bänken i allsvenskan under sitt debutår, är ett oskrivet kort. Dessutom finns två lärlingar i Viktor Ljung (som faktiskt fått debutera i allsvenskan) och Per Gulda. Stor bredd således, men det enda namnet som sticker ut är Salomonsson. Det blir dock knappast här som vi plockar in Espanyolförstärkning.

Även mittbackarna är fyra till antalet i truppen. Det är självklart svårt att sia om vad Pep föredrar, men Richard Magyar, som är mest spelskicklig av kvartetten, bör nog ha fina möjligheter att bli ordinarie. Jag skulle tro att Pep också ser Johnny Lundbergs kvaliteter, även om Johnny inte alls var lika bra 2010 som 2009. Tomas Zvirgzdauskas tror jag inte hade fått förlängt kontrakt om Pep varit klar som tränare lite tidigare och den hårde litauern får antagligen begränsat med speltid. Markus Gustafson har imponerat på mig under de få matcher han spelat, men varken Janne eller Lasse har varit särskilt förtjusta i honom. Vi får se vad Pep tycker. Bland lärlingarna finns Andreas Wrele som kan spela här. Inte heller här tror jag på Espanyollån.

På mittfältet ser det tunt ut på kanterna. Michael Görlitz och Marcus Olsson är två riktigt bra spelare i sina ljusa stunder, men dalarna är tyvärr alldeles för många. Och medan Olsson har utvecklats under 2010 så har Görlitz stagnerat eller till och med tappat i år. Kanske kan Peps omtalade förmåga att lyfta unga spelare få tysken på rätt köl - om han blir kvar. För övrigt på kanterna då? Tja, Kristoffer Thydell har spelat där, men passar väl egentligen bäst i mitten på mittfältet. Kujtim Bala gjorde en match 2009, och har sedan aldrig varit i närheten av allsvenskt spel. Och så finns några lärlingar: Enrique Alexandersson, Viktor Ljung och Robin Sjögren kan nog alla spela yttermittfält, efter vad jag har förstått. Men tunt bakom Görlitz och Olsson (som ju också kan användas i anfallet) således, så här kan nog en skicklig spanjor göra stor nytta.

På innermittfältet är det stor trängsel och frågan är vilka spelartyper Pep föredrar. Anel Raskaj borde vara given, och Pep kan förhoppningsvis få fart på hans utveckling igen. Och sedan då? Mikael Rosén gjorde en anmärkningsvärt bra första säsong som innermittfältare, men klarar han av den fotboll Pep vill spela? Jonas Gudni Saevarsson är en personlig favorit, men jag är inte säker på att katalanen tycker likadant. Unge Kristoffer Thydell utvecklades enormt under 2010, men är ännu ingen dominant. Joakim Wrele är i princip helt oprövad. Och så finns återigen lärlingar, som Andreas Wrele och Alexander Sakac. Många namn alltså, men jag ser inte någon som given förutom Raskaj. Här kunde vi behöva en spelare som Pep handplockat.

I anfallet har bredden tunnats ut i och med att Emir Kujovic och Anselmo (med stor sannolikhet) lämnar. Joe Sise är en jättetalang som bara behöver få fart på målskyttet. Men bredvid honom? Marcus Olsson kan spela här, men behövs också på kanten. Guri Baqaj lovade att göra tio mål, men fick knappt någon speltid och blev mållös. Han är dessutom bara på lån till sommaren. Lärlingen Marcus Antonsson har gjort mycket mål mot svagt motstånd, men kan knappast förväntas göra succé i allsvenskan. Här behövs desperat förstärkning. En eller två kvalitetsforwards från iberiska halvön hade suttit fint, men anfallare är naturligtvis eftertraktade överallt.

Inga kommentarer: