lördag 28 mars 2009

Analys av truppen inför premiären

Sista träningsmatchen är spelad, premiären är en dryg vecka bort - dags för en ny analys av truppen. Visserligen har inte mycket personellt hänt sedan årsskiftet (endast värvningen av Christian Järdler), men vi har ändå fått en del intressanta besked.

I mål är naturligtvis Magnus Bahne given. Förhoppningsvis kan han nå 2007 års form igen. Bakom väntar Kalle Johnsson på sin chans. Låt oss hoppas att den dröjer några år - jag vill nämligen gärna att Bahne skriver nytt kontrakt och stannar ett par säsonger till.

I mittförsvaret är Tommy Jönsson och Tomas Zvirgzdauskas det självklara förstavalet. HBK-supportrarna är splittrade om duon - många anser att de har passerat zenit, andra att de fortfarande tillhör allsvenskans bästa på positionen. Jag lutar nog mer åt det förra, även om Tommy Jönsson kom igen starkt förra året efter några svagare säsonger. Markus Gustafson är förste reserv. Förra året fick han inte en minut i allsvenskan, men i år ska han enligt rapporter ha sett mer stabil ut. Sammantaget är det här dock i mina ögon HBK:s klart svagaste lagdel.

På ytterbackarna är konkurrensen hårdare. Till vänster ser Texas och Christian Järdler jämnstarka ut. Texas sporras säkert av konkurrensen, och jag gissar att han får starta i premiären, men Järdler kommer säkert att få ordentligt med speltid under säsongen. Och om det nu skulle vara ett år då Texas drabbas av en allvarlig skada (de kommer ju tyvärr med viss regelbundenhet) har vi en fin ersättare. Till höger har Emil Salomonsson oväntat fått chansen och verkligen lovordats av Janne Andersson. Salomonsson tillför försvaret välbehövlig snabbhet och han har till och med fått chansen som högerback i U21-landslaget. Den offensive supertalangen Salomonssons oväntade framgång som back gör att Mikael Rosén hamnar längre ner i hackordningen, vilket jag inte sörjer. Gus är dock en helt okej reserv. Dessutom har vi ju Emil Jensen, men han har inte spelat i allsvenskan på över 2,5 år ochh jag tror faktiskt att han aldrig gör det igen. Att Jensen fick nytt kontrakt får nog sättas upp på det sociala kontot.

På mittfältet slåss de två nordiska landslagsmännen Andreas Johansson och Tim Sparv med ex-proffset Sebastian Johansson om de två defensiva mittfältspositionerna. En hälsosam konkurrens och jag är särskilt nyfiken på Ante G som verkar ha fått ett lyft av uttagningen i landslaget.

Högre upp på mittfältet är Anel Raskaj förstavalet centralt. Men höstens sensationsman Michael Görlitz kan också spela här, liksom antagligen Emir Kujovic, som också tagits ut i U21-landslaget. På kanterna har vi det välbeställt. Förutom Görlitz finns talangerna Marcus Olsson, Emil Salomonsson och Joe Sise. Dessutom kanske vi inte ska ge upp hoppet om Alexander Prent, holländaren som vi trodde skulle dominera vår högerkant men hade svårt att etablera sig i laget förra året. Kan Prent visa sitt rätta ansikte i år? Anel Raskaj är också kapabel att spela på en kant, men jag hoppas att vi får se honom i mitten.

Högst upp som ensam forward är naturligtvis Anselmo nummer ett. Brassen lyckades göra 15 mål i fjol trots att han hade svårt i början av säsongen och trots att HBK bara var ett mittenlag. I år bör han ha en hygglig chans att vinna skytteligan. Vad gäller konkurrensen så kommer nog Anselmo att starta alla matcher som han kan, men flera andra spelare är kapabla att spela här, bland dem Marcus Olsson, Joe Sise och Emir Kujovic. Och bland anfallarna har vi ju dessutom äldre brodern Kujovic, Ajsel. Han jämfördes med Zlatan Ibrahimovic för några år sedan, men har haft det svårt sedan dess. Det känns som att det är sista chansen för Ajsel - ska han till slut lyckas leva upp till hajpen?

Dags att tippa startelvan mot AIK. Så här tror jag:

Bahne (mv)
Salomonsson (hb)
Jönsson (mb)
Zvirgzdauskas (mb)
Texas (vb)
A Johansson (def mf)
S Johansson (def mf)
Görlitz (hmf)
Raskaj (off mf)
Olsson (vmf)
Anselmo (fw)

Bänken: Johnsson, Järdler, Sparv, E Kujovic och Sise

Slutresultat: 1-1, blivande skyttekungen Anselmo målar för HBK.

Inga kommentarer: