söndag 23 mars 2008

Analys av truppen inför premiären

Sista träningsmatchen är spelad, om exakt en vecka är det allsvensk premiär. Dags för en uppdaterad analys av truppen.

Allsvenskans bäste målvakt förra året har börjat träna, men fram till EM får vi använda någon annan som sista utpost. Janne har hattat mellan Marcus Sahlman och Conny Johansson - och till min förskräckelse har han valt Conny i de senaste två matcherna. Det borde betyda att vi får se veteranen i premiären. Det betyder också att vi därmed kommer att känna oss osäkra så fort motståndarna närmar sig straffområdet. Jag kan inte begripa varför inte Janne ger Sahlman chansen att få visa att han duger i allsvenskan - och till och med kan vara riktigt viktig för ett lag. Sahlman petade Conny under säsongen 2006, och det finns absolut inget som tyder på att Conny har blivit bättre under de nästan två år som har gått.

I backlinjen ser konkurrensen hälsosam ut. I mittförsvaret är Peter Larsson självskriven, och han får troligen Tomas Zvirgzdauskas bredvid sig i premiären. Tommy Jönsson verkar gå en ny vår till mötes och är en helt okej reserv. Där bakom finns talangerna Marcus Gustafsson och Daniel Johansson, som antagligen inte får mycket speltid i år.

På kanterna i försvaret är veteranerna Mikael Gustavsson och Texas förstavalen. Båda var bra förra året och håller säkerligen även i år. Förste reserv på högerbacken är Jesper Westerberg - skönt att han inte försvann till Djurgården. Westerberg är en riktig favorit, men tyvärr fortfarande för ojämn. Till vänster lär Tommy Jönsson spela om inte Texas kan. Det känns inte lika bra för alla oss som minns Tommys ändlösa långbollar från vänster förra året. Vad gäller Emil Jensen är jag tyvärr fortfarande tveksam till om vi får se honom i Allsvenskan igen. Visserligen har han äntligen gjort comeback, men han verkar vara långt ifrån en plats i truppen, let alone i startelvan. Daniel Johansson är också ett alternativ på kanten, så på det hela taget har vi (som vanligt numera) ganska ordentligt med alternativ vad gäller ytterbacksplatserna.

På mittfältet är Alexander Prent självskriven till höger. Jag har inte sett honom, men alla rapporter är positiva - förutom att han har svårt att få in bollen i nätmaskorna. Inte så förvånande, att Prent inte är en stor målskytt konstaterade jag redan när vi värvade honom. Frågan är vem som tar holländarens plats om han blir skadad. Hjalmar Öhagen har inte utvecklats som vi hade hoppats, och både Andreas Johansson och Jesper Westerberg känns som nödlösningar.

På andra kanten ser Martin Fribrock ut att ha vaknat till liv efter att äntligen ha fått hälsosam konkurrens på sin position. Konkurrenten är Marcus Olsson. Olsson får antagligen hoppa in en hel del i år, och även om han inte gör det så är han värdefull eftersom han sporrar Fribrock.

I mitten på mittfältet har vi försäsongens mest positiva överraskning: Anel Raskaj. Med honom på plan kommer vi antagligen inte alls sakna Dusan Djuric. Risken är dock att Raskaj inte är jämn nog att prestera på en hög nivå hela säsongen, och då är frågan vem som ska leverera bollarna till anfallarna och yttrarna. Johanssönerna Sebastian och Andreas, som slåss om den andra innermittfältsplatsen i premiären, har sina kvaliteter, men det är sällan som de slår några avgörande passningar. Tim Sparv är fjärde man i leken på den här positionen. Tyvärr har han drabbats av körtelfeber och vi ska nog inte räkna med honom före EM-uppehållet. Sparv var duktig förra året, men skador stoppade honom från att spela särskilt mycket. När Sparv har tillfrisknat ser innermittfältet ruskigt starkt ut.

Så kommer vi till anfallet, den position som jag vid förra truppanalysen tvivlade mest på. Sedan dess har Dusan Djuric försvunnit och Anselmo tillkommit. Och jag känner mig bättre till mods. Det beror inte bara på att brassen känns spännande, både Magnus Arvidsson och Ajsel Kujovic har levererat under försäsongen. Arvidsson verkar vara det uttalade förstaalternativet och det är nog bra för Kujovic den äldre att slippa ifrån den hausse som uppstod inför förra året - nu har han ju möjlighet att överraska. Yngre brodern Kujovic, Emir, har absolut ingen press på sig och kan säkert bli en trevlig bekantskap om han får chansen att visa upp sig. I senaste Offside lyfter Janne fram honom som den HBK-talang att hålla ögonen på extra mycket under säsongen. Visserligen är det säkert ett tag sedan intervjun med Janne gjordes, och idag hade han antagligen nämnt Anel Raskaj, men det visar ju att Janne tror på killen.

Dags att tippa startelvan mot Gefle:
Conny Johansson (mv)
Mikael Gustavsson (hb)
Tomas Zvirgzdauskas (mb)
Peter Larsson (mb)
Per Texas Johansson (vb)
Alexander Prent (hm)
Anel Raskaj (im)
Sebastian Johansson (im)
Martin Fribrock (vm)
Anselmo (anf)
Magnus Arvidsson (anf)

Bänken: Marcus Sahlman, Tommy Jönsson, Andreas Johansson, Marcus Olsson, Ajsel Kujovic

Slutresultat: 2-1 efter mål av Anselmo och Fribrock

Inga kommentarer: