tisdag 4 mars 2008

Hallandspostens hyckleri

Himlen är Blå gjorde förra sommaren en fin genomgång av de allsvenska landsortlagens sponsring från sina lokala tidningar. Endast Hallandsposten avstår helt från att sponsra sitt lokala lag. På frågan om inte HP indirekt tjänar pengar på HBK eftersom många läser tidningen för att få information om HBK svarade HP:s vd Göran Johansson: "Nej, så är det inte. Den effekten är knappt märkbar."

Nu bevisar Hallandsposten själv att tidningens vd ljuger. Sedan några månader kan man se hur många som läser varje artikel som tidningen publicerar på webben. Den aktuella topplistan över mest lästa artiklar ser ut så här:Två av de fyra mest lästa artiklarna på webbsidan handlar alltså om HBK. Och då har ändå inte den allsvenska säsongen satt igång ännu.

HP sponsrade som sagt inte HBK under 2007. Blir det bättring under 2008? Jag vet inte vilka diskussioner som klubben och HP för, men än så länge lyser HP:s logga med sin frånvaro på HBK:s sida med de största sponsorerna. 34 andra företag finns med, men inte Hallandsposten. Fast HBK är väl inte viktigt för HP, eller hur var det nu, Göran Johansson?

2 kommentarer:

Anonym sa...

Ur journalistiskt och objektivt perspektiv är jag tveksam till att mediaföretag sponsrar lag som de med säkerhet kommer att bevaka. Särskilt olyckligt är lokala medias sponsring. Då kan man även ifrågasätta att HP:s marknadschef är djupt involverad i HBK:s interna arbete.

Exil sa...

Jag förstår vad du menar, men jag håller inte med. Med ditt resonemang skulle en lokaltidning inte kunna sponsra någonting inom spridningsområdet - eftersom lokaltidningens uppgift är att bevaka just det som sker inom spridningsområdet.

Istället får man som läsare förlita sig på att rågången mellan marknadsavdelning och redaktion upprätthålls, på samma sätt som annonsavdelning och redaktion är åtskilda. En stor annonsör i tidningen får ju (förhoppningsvis) inte positivare redaktionell bevakning än den som inte annonserar alls.

Vad gäller HP:s marknadschefs roll i HBK:s interna arbete så är det inget som jag vet någonting om.