söndag 14 juni 2020

Analys av truppen inför premiären

Två och en halv månad försenat är det till slut dags för seriepremiär 2020. Vi har en bredare trupp än jag någonsin kan minnas inför en seriepremiär; hela 27 spelare. Även om det just i år, med tanke på att säsongen blir komprimerad tidsmässigt, är nyttigt att ha många spelare att gå runt på känns det ändå som minst ett par för många. Samtidigt är det – eftersom vi inte spelat på tre månader – svårare än någonsin att veta hur laget, och särskilt de individuella spelarna, står just nu. Nåja, jag gör ändå  ett försök till analys av truppen.

Målvakt
Malkolm Nilsson går in på sin tredje säsong som given etta i målet. Han är ingen stormålvakt, men habil och utvecklas förhoppningsvis allt mer – det är ju inte ovanligt att målvakter är som bäst efter 30. Bakom Nilsson finns fortfarande Malte Påhlsson: ung, oerfaren, men med fina meriter och en högklassig andremålvakt med Superettanmått mätt.

Ytterbackar
På vänsterkanten tog Andreas Bengtsson tillbaka sin position förra året. Han är hyfsat stabil defensivt, ett hot i offensiven och på väg in i sin bästa ålder fotbollsmässigt. Given även i år.
På högerkanten har vi en helt annan situation. Viktor Ljung värvades in som ersättare för Jesper Westerberg, gjorde några fina matcher, men skadades och är ännu inte i spelbart skick. Gissningsvis kan han konkurrera om en plats om ett par månader.
Efter Ljungs skada tog vi in en annan skadedrabbad förde detta HBK:are: Joseph Baffo. Baffo har knappt spelat alls på snart tre år, men jag tror att han blir valet i premiären och det ska bli mycket intressant att se hur bra han är numera. Edvin Kurtulus är förste utmanare – en mittback som slog sig in som ytterback i fjol, skulle återgå mittbackspositionen i år, men nog ändå har störst chans att få spela som högerback. Bakom dessa finns Jacob Olsson, som kommit upp från juniorerna och som nog mest får se och lära i år.
Ytterligare ett alternativ på båda kanterna är Thomas Boakye, även om han i nuläget mest slåss om en plats som ytter. Även Isac Larsson kan spela ytterback.

Mittbackar
Andreas ”Ante G” Johansson är naturligtvis given. Bredvid honom torde Alexander Berntsson vara nästan lika given. Berntsson går faktiskt in på sin sjunde a-lagssäsong, trots att han bara är 24 år. Han gör misstag ibland, men är oftast en riktigt stabil pjäs där bak.
Men det finns ordentligt med konkurrens. Unge Gabriel Wallentin gjorde fint ifrån sig under försäsongen och lär få göra seriedebut i år. Edvin Kurtulus är ju egentligen mittback och alltså också ett alternativ. De erfarna Joseph Baffo och Viktor Ljung – som i första hand konkurrerar om ytterbackspositioner – kan spela i mittförsvaret. Isac Larsson har varit med i a-truppen flera år trots att han fortfarande är tonåring, men har ännu inte debuterat och får knappast göra det i år heller.

Yttermittfält
På yttermittfältet var konkurrens tidvis svag i fjol och HBK agerade resolut genom att värva två spelare: Samuel Kroon och Robin Östlind. Den första har imponerat stort och ser riktigt spännande ut, medan den sistnämnda verkar ha acklimatiserat sig dåligt i HBK och sägs vara indisponibel inför premiären.
I Östlinds frånvaro slåss i huvudsak två spelare om den andra ytterpositionen: Emil Tot Wikström, som kanske kan slå igenom på riktigt om han får självförtroende, och snabbe Thomas Boakye. Jag lutar åt att den sistnämnda får spela mot TFF. Längre bak lurar Isac Harrysson, fortfarande tonåring trots att han debuterade för över två år sedan. Oliver Hintsa är en annan yngling som kan spela ytter. Dessutom kan flera spelare som egentligen är innermittfältare få spela här: Erik Ahlstrand, Jonathan Svedberg och Oscar Petersson.

Innermittfält
Joel Allansson är en spelare som hade platsat i de flesta allsvenska lags startelvor. Bredvid honom är det mer oklart. Dusan Djuric är i sina bästa stunder fortfarande briljant. Men han har varit småskadad ett tag under våren och blir allt äldre. Kanske fasas han ut ur startelvan i år? Ett par ynglingar ger honom i alla fall tuff konkurrens. Erik Ahlstrand är hälften så gammal som Djuric, och gjorde en oerhört imponerande debutsäsong i fjol. Ahlstrand har dock även han ofta skadekänningar. Jonathan Svedberg trycker också på. Han känns som en tränarfavorit och det är lätt att glömma att han bara är 21 år, med tanke på att han gör sin femte säsong i a-laget. Längre bak i kön finns Oscar Petersson, som knappt spelade alls i fjol, men fortfarande är ung och mycket väl kan komma tillbaka i diskussionen om startelvan.

Anfallet
Här är konkurrensen stenhård – ja, snudd på för hård. Rasmus Wiedesheim-Paul slog igenom med dunder och brak förra året och var ytterst nära att vinna skytteligan. Nyförvärvet Alhassan ”Crespo” Kamara är sannolikt seriens bästa anfallare, om han är skadefri. Mikael Boman är inte lika vass målskytt, men en riktigt tung pjäs där framme. Sadat Karim har målnäsa och skulle vara given i de flesta lag i serien men får i HBK sannolikt nöja sig med inhopp. Och så två ungdomar, Alexander Johansson och Oliver Hintsa, där framför allt den förstnämnda känns riktigt spännande.

Inga kommentarer: