onsdag 18 september 2019

Ett självpåtaget transferförbud

Visserligen är inte kontraktet formellt säkrat ännu, men av allt att döma kommer det att bli superettan-spel för HBK även år 2020. Naturligt nog har diskussionerna om nästa års trupp dragit igång och en del talar om positioner där vi behöver förstärka.

Jag tänker istället att vi borde släppa de dyra, gamla spelare som har utgående kontrakt (Jesper Westerberg och Johan Oremo) och inte värva en enda spelare till år 2020. Enda nytillskotten skulle i så fall vara en återvändande utlånad spelare (Höskuldur Gunnlaugsson) och någon eller några upplockade juniorer.

Varför detta? Jo, framför allt på grund av ekonomin, så klart. Dessutom ger vi fler egna juniorer chansen att slå igenom, som RWP och Erik Ahlstrand gjort i år.

Men kan det verkligen hålla? Jodå, vi får faktiskt ihop både en riktigt stark startelva och fina avbytare på de flesta positioner. Den här truppen är i min mening en stark uppflyttningskandidat 2020:

Målvakt
Malkolm Nilsson kommer aldrig att bli en supermålvakt, men i superettan duger han. Malte Påhlsson är en helt okej backup. Totalt sett duger detta målvaktspar även 2020.

Ytterbackar
Thomas Boakye och Andreas Bengtsson får vara startalternativen, och det är bra superettanklass på dem. Som backup har vi Edvin Kurtulus, Isak Larsson och en uppflyttad Jacob Olsson. Lite tunt, men ändå godkänt.

Mittbackar
Andreas Johansson och Alexander Berntsson blir ett mittbackspar av fin superettanklass. Andreas Hadenius, Edvin Kurtulus, Gabriel Wallentin och Isac Larsson kan vikariera. Helt okej uppsättning.

Yttermittfältare
Något tunt, men ”Höggi” Gunnlaugsson blir en fin förstärkning på högerkanten. Till vänster kan Emil Tot Wikström ta platsen. Annars finns alternativ som Erik Ahlstrand och Jonathan Svedberg och bakom dem juniorer som Alexander Johansson och Oliver Hintsa. Dessutom kanske Isac Harrysson, som ju gjorde några matcher i superettan i fjol, kan blanda sig i leken i igen. Så yttermittfältet får godkänt ändå, trots allt.

Innermittfält
Med Joel Allansson och Dusan Djuric har vi sannolikt superettans bästa innermittfält. Bakom dem finns mängder med möjliga ersättare: Andreas Hadenius, Erik Ahlstrand, Jonathan Svedberg, Oscar Petersson. Både spets och bredd av yppersta superettanklass, alltså.

Anfall
RWP är glödhet. Mikael Boman kan förhoppningsvis komma i form igen, särskilt om han kan matas med fina inlägg från höger av ”Höggi”. Sadat Karim är – trots att han fått ta emot mycket kritik – en riktig måltjuv, som säkert kan få det att lossna om självförtroendet återvänder. Och som jokrar i leken de två juniorerna Alexander Johansson och Oliver Hintsa. Få lag i superettan kommer att kunna matcha de alternativen.

Inga kommentarer: