torsdag 31 december 2015

Analys av truppen inför 2016

Två man på varje position brukar man tala om. Just nu har vi 18 spelare kontrakterade, alltså drygt 1,5 man per position. En-två värvningar till bör det bli, baserat på rapporten från Bollklubben Supports möte med klubbledningen. Och så får gissningsvis några juniorer chansen, möjligen som lärlingar. Så här ser jag på den nuvarande truppen.

Målvakt
Stojan Lukic fick spela 89 raka matcher i allsvenskan innan han petades i säsongsavslutningen för Malkolm Nilsson. Lukic är stundtals lysande, men väldigt ojämn. Kan Malkolm Nilsson, som gjort det bra när han varit utlånad till tredjedivisionen, vara redo att ta över på riktigt nästa år?
Bakom dem finns Isak Pettersson, som debuterade i P18-landslaget förra månaden och borde vara aktuell för ett lärlingskontrakt.

Ytterbackar
Efter att Adnan Kojic värvats har vi nu tre ytterbackar. Både Kojic och Andreas Bengtsson känns som spännande, offensiva ytterbackar, men duon har väldigt begränsad erfarenhet av seniorspel och kommer säkert att vara upp och ner i prestationerna under säsongen.
Det tredje namnet, Jesper Westerberg, har även han sina styrkor i offensiven. Westerberg är dock borta i inledningen av säsongen, och även om han själv är optimist om när det kan bli comeback, så känns det något för tunt här. Visst kan man säkert flytta ut en mittback, men min gissning är att vi också fyller på med en junior, kanske som lärling. Både David S Persson och Konrad Jönsson har gjort en hel del matcher i U21 och kan vara aktuella.

Innerbackar
Efter att Marcus Johansson skrivit på nytt kontrakt har vi för tillfället fyra mittbackar kontrakterade. Stannar Fredrik Liverstam (inte så troligt) och Mohammed Ali Khan (mer troligt) så kommer vi att ha ett mittförsvar som är långt över superettannivå. Om någon av dem lämnar får Alexander Berntsson chansen. Även Berntsson-Ali Khan blir ett riktigt bra mittlås i superettan och Marcus Johansson är en duglig reserv. Här känns det tryggt.

Yttermittfält
Bara två rena yttermittfältare finns kvar: Alexander Henningsson och den ständigt skadeförföljde Simon Silverholt. Båda två håller tillräckligt hög klass för superettan, men här behövs naturligtvis ändå förstärkning, särskilt som vi knappast kan räkna med att Silverholt är frisk hela säsongen.
Det finns också några andra alternativ i truppen: Kristoffer Fagercrantz och Andreas Bengtsson, som båda spelat här under 2015, Sead Haksabanovic, men han bör nog helst hålla till centralt, och Junes Barny, som dock knappast glänste när Janne Jönsson spelade honom som ytter.
Och även om vi värvar så kan det nog finnas plats för en junior också. Får vi chansen att 2016 se om Henrik Johansson kan leva upp till farfars bedrifter?

Innermittfält
Precis som när det gäller mittförsvaret så har vi det gott ställt på mittmittfältet. Eric Smith och Sead Haksabanovic är två extremt spännande talanger och det hade varit underbart att se tonårsduon tillsammans på vårt innermittfält 2016.
Vid sidan av de två talangerna har vi två veteraner som visade sig hålla hög superettanklass senast vi låg i den här divisionen: Kristoffer Fagercrantz och Antonio Rojas.
Som bonus finns Junes Barny, som gjorde sina kanske bästa prestationer under 2015 som innermittfältare. Det känns knappast som att Ivo Pekalski, som säger att han vill ha speltid när han öppnar för oss, vore en särskilt bra investering – om nu inte både Smith och Haksabanovic skulle lämna.

Anfall
Fredrik Olsson är seriens skyttekung och en lysande värvning. Vem ska han ha bredvid sig? Junes Barny gjorde 12 mål i superettan 2013, men har haft svårare att hitta målet sedan dess. Under 2015 visade han sig vara allra bäst som innermittfältare. Barny-Olsson vore dock ett anfallspar av hög Superettanklass.
Men vad händer om någon av dem blir skadad? Bakom är det oerhört tunt: endast 20-årige Perparim Beqaj, med totalt tre inhopp i seriematcher under sin HBK-karriär. Kwame Karikari ansluter i juli eller inte alls. Visst skulle det kanske vara möjligt att Sead Haksabanovic och Simon Silverholt får chansen här i vissa matcher, men vi behöver värva åtminstone en etablerad anfallare till.

Sammanfattningvis: under förutsättning att inga fler spelare försvinner tror jag på två värvningar till, en ytter och en anfallare, och sedan tre uppflyttade juniorer: en målvakt, en back, en offensiv pjäs. Det ger en trupp på 22 man – två per position.

1 kommentar:

Håkan sa...

Helt enig här. Barny bra alternativ som innermitt om Smithen drar.