lördag 29 mars 2014

Analys av truppen inför premiären

Premiären är knappt ett dygn bort och det är läge att gå igenom truppen. Vi har en betydligt mindre a-trupp än vad vi brukar, med bara 23 man varav två är långtidsskadade (Jesper Westerberg skriver dock 22, kanske har han räknat bort Shkodran Maholli?). Trots det finns det konkurrens på många platser, även om bredden inte alltid är så imponerande. Så här ser jag på position för position.

Målvakt
Här är läget stabilt. Stojan Lukic gjorde en riktigt fin debutsäsong. Även om han vacklade i några få matcher håller han generellt hög allsvensk klass.
Bakom Lukic är Malkolm Nilsson är helt okej reserv. Han fick känna på a-lagsspel i tredjedivisionen i fjol och ska kunna kliva in och göra ett hyfsat jobb om Lukic blir skadad.
Lärlingen Tim Erlandsson är en intressant talang och nummer tre i rangordningen.

Ytterbackar
På de två ytterbacksplatserna konkurrerar tre spelare av allsvensk klass, men sedan är det tunnare och antagligen blir det en mittback som får ta steget ut när behovet uppstår.
Jesper Westerberg är en klippa - stabil bakåt och farlig framåt. Han är också given i startelvan som högerback, men missar premiären på grund av en klumpig satsning i genrepet.
Oliver Silverholt är den troliga startmannen på andra kanten. Han imponerade ordentligt när han fick chansen som vänsterback, men på senaste tiden tycker jag att han har verkat lite för enkel att passera för motståndarna. Förhoppningsvis växer han ytterligare i sin ytterbacksroll i år.
Även Viktor Ljung har jag stora förhoppningar på. Han är stabil bakåt, men känns än så länge klumpig och trög i offensiven. Inläggen är det dock inget fel på.
Joakim Wrele har fått spela ytterback med U21, men han är långt ifrån en startplats i Jens tankar och jag blir inte förvånad om han lämnar på lån eller permanent snart.
Istället blir det antagligen Joseph Baffo som får kliva ut som ytterback när det finns behov. Under försäsongen har det sett okej ut när han spelat på högerbacken, men jag ser honom hellre i mitten.
Johan Mauritzon kan också fungera som ytterback, men ska inte räkna med mycket speltid i år.

Mittbackar
Sedan förra truppanalysen vid årsskiftet har Peter Nyström bytts ut mot Joseph Baffo. Ett klart uppköp. Nu har vi tre mittbackar på ungefär samma nivå som slåss om de två startplatserna.
Richard Magyar verkar vara förstaalternativet i mittförsvaret. Jag tycker dock att hans utveckling stannat upp något och hoppas att den skjuter fart i år igen.
Bredvid Magyar är Joseph Baffo antagligen den som ligger bäst till. Det var en riktig prestigevärvning att kunna få in en U21-landslagsman till klubben. Baffo tillför spelskicklighet och snabbhet.
Fredrik Liverstam inledde fjolåret imponerande, men gjorde sedan en del misstag. Jag har ju tidigare spekulerat i att det kan bero på att han blev osäker på sitt eget spel när han fick så många varningar. Tyvärr har han hittills under försäsongen fortsatt med ganska svaga insatser. Låt oss hoppas att han kan nå samma fina form som i till exempel premiären i fjol.
Längre bak i turordningen finns egna talangerna Marcus Johansson, Johan Mauritzon och lärlingen Alexander Berntsson. Ingen av dem lär få någon större speltid under säsongen. Johansson är dessutom fortfarande långtidsskadad.

Yttermittfältare
Här finns i mina ögen den största potentialen till förbättring jämfört med i fjol. Kristinn Steindorsson hade jag stora förhoppningar på inför 2013 - förhoppningar som han inte alls motsvarade. Men i år har han visat lovande takter och jag blir inte förvånad om Kiddi, som sägs vara vår bäste avslutare, blir en sensation under 2014.
Johan Blomberg växte under fjolåret och har varit HBK:s bäste målskytt under försäsongen. Riktigt spännande att se hur han levererar nu när det blir allvar. Även Blomberg kan bli en sensation under 2014.
Simon Silverholt var kul att se i fjol. Snabb, initiativrik och målfarlig. Perfekt inhoppare som också kan få sitt definitiva genombrott i år.
Kristoffer Fagercrantz kommer säkert också att få speltid på den här positionen även om han i mina ögon hamnar efter Kiddi, Blomberg och den äldre Silverholt.
Lärlingen Andreas Bengtsson är långt ifrån en plats i matchtruppen.

Innermittfältare
Den här positionen har varit ett sorgebarn i två år. Under 2012 svek Peter Nyström och det blev inte riktigt bra förrän Kristoffer Fagercrantz lånades in. 2013 fick vi återigen in en spelare på lån som höjde klassen här, denna gången Andreas Landgren. Trots det var innermittfältet svagt under 2013.
I år har vi förstärkt med King Osei Gyan, som visserligen inte är på lån, men bara har ett ettårskontrakt. Hittills har han inte imponerat överdrivet, men verkar ändå vara klassen bättre än våra andra innermittfältare. Låt oss hoppas att han kan axla ansvaret.
Bredvid King slåss fyra spelare om den andra startplatsen. Tre av dem har varit med sedan 2012, och även om de stundtals har visat bra spel så har varken Kristoffer Fagercrantz, Kristoffer Thydell eller Antonio Rojas hittills övertygat oss om att de förtjänar en permanent startplats i ett allsvenskt lag. Men hoppet är det sista som överger människan, så naturligtvis hoppas vi att åtminstone någon av dem äntligen får det att stämma.
Femte innermittfältaren är Eric Smith, som nyligen fick a-lagskontrakt. Vi kan självklart inte ha några förväntningar på att en 17-åring ska vara svaret på våra böner, men visst kittlar tanken att Anders Smiths son blir pojken som får vårt innermittfält att lyfta 2014.
Lärlingarna Max Eggertsson och Andreas Bengtsson blir antagligen utan speltid.

Anfallare
De senaste två säsongerna har Mikael Boman och Gudjon Baldvinsson spelat i princip varenda match som de orkat. I år får de kanske äntligen allvarlig konkurrens av Marcus Antonsson.
Mikael Boman gjorde ett riktigt bra fjolår. Nio mål i ett bottenlag under allsvenska debutsäsongen är ett facit som matchas av få. Även om han inte känts så het under försäsongen skulle det naturligtvis vara ett avbräck om han missar premiären med ryggskott. Boman är i mina ögon en potentiell framtida landslagsman.
Gudjon Baldvinsson hade långa tider i fjol svårt med målskyttet. Kanske är han helt enkelt för trött av allt slit när lägena väl uppstår? I slutet av fjolårssäsongen började han dock hitta rätt och vi hoppas naturligtvis att det fortsätter så.
Marcus Antonsson är inte riktigt samma grovjobbartyp som Boman och Baldvinsson - men oj, vilken näsa för mål han har. Det skulle vara riktigt kul om den hängivne HBK-supportern Antonsson verkligen slog igenom i år.
Shkodran Maholli är fortfarande långtidsskadad, precis som så många gånger förr. Tyvärr tror jag att karriären är körd för talangen.
Istället är Simon Silverholt ett möjligt alternativ här. Och så finns lärlingen Perparim Beqaj, som redan har a-lagsdebuterat och säkert får känna på allsvenskt spel innan säsongen är slut.

Och imorgon då - hur går det? Jag är som alltid optimist: 2-1 efter mål av Blomberg och Steindorsson.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Shkodran tränar väl för fullt nu och är nära comeback.

Exil sa...

Du har rätt. Lite slarvigt av mig. Jens skrev ju i HP:s chatt häromdagen att Maholli har tränat mer eller mindre 100 procent senaste veckan. Jag är dock fortfarande frågande till om han någonsin kommer tillbaka till allsvenskan.

Chatten finns här:
http://hallandsposten.se/sport/hbk/1.2987258-hbk-s-tranare-grillades-infor-premiaren