måndag 19 november 2012

Hemma igen!

Vi har kommit hem till allsvenskan. Och hylla dem som hyllas bör. Jag har ju många gånger i den här bloggen gett uttryck för kritik mot både ledning, tränare och spelare, men de har alla gjort ett fantastiskt jobb, särskilt när man ser förutsättningarna för ett år sedan - ekonomin körd i botten, spelarflykt och en uppgivenhet bland fansen.

Särskilt vill jag hylla vår tränare Jens Gustafsson. Sex av hans sju nyförvärv (inklusive lånet av Kristoffer Fagercrantz) har varit riktigt lyckade, trots att utbudet varit begränsat till Bosmanspelare. Lagandan, som spelarna så ofta talar om, är naturligtvis till stor del hans verk. Karlsborgslägret verkar ha gett exakt det som man hoppades på. Beslutet att ta in den mentala tränaren Mikael Lörnstam (som jag berättade om i december förra året, men för HP:s mest profilerade HBK-skribent var ett hemligt vapen fram till i lördags) var helt säkert rätt. Och spelarna har verkligen kämpat hårt för att leva upp till löftet att vara det jobbigaste laget att möta.

Så hur kommer vi då att klara oss i allsvenskan 2013? Svårt att säga, men att som kvällstidningens krönikör påstå att HBK är redo för allsvenskan med en ny målvakt och i övrigt nuvarande trupp tyder på okunskap. Vi som har följt laget vet att det bakom startelvan är tunt. Om till exempel någon av Mikael Boman eller Gudjon Baldvinsson blivit långtidsskadad så hade vi säkerligen inte nått allsvenskan (notera: när Baldvinsson saknades i somras spelade vi oavgjort mot FFF och förlorade mot Brage, när han kände av smärtorna i ryggen under hösten avslutade vi seriespelet med fem matcher utan seger). Men även på alla andra positioner utom möjligen ytterbackarna behöver vi få hårdare konkurrens, för vi kan inte räkna med att vara lika förskonade från skador nästa år. Samtidigt är det skönt att alla fyra i backlinjen verkar hyfsat sugna på nytt kontrakt, för försvinner någon där så måste han ersättas med en minst lika bra spelare.

En annan sak som vi behöver förbättra är matchcoachningen, särskilt i slutet av matchera. Här ser jag fortfarande en brist hos Jens Gustafsson. Om jag inte räknat fel så förlorade vi minst en poäng under de sista 20 minuterna i sju matcher: mot FFF hemma, mot Brage borta, mot FFF borta, mot Varberg borta, mot Värnamo hemma och mot Landskrona hemma. Endast i två matcher fixade vi poäng under de sista 20 minuterna: Degerfors borta och Jönköping borta. Och ska man vara positiv så är ju skönt att det finns en förbättringspotential, för om HBK kan bli ännu bättre nästa år kommer det att bli en rolig allsvensk säsong 2013.

Inga kommentarer: