torsdag 15 november 2012

En allsvensk HBK-trupp 2013

Visst, jag har själv konstaterat att uppflyttningen ännu inte är klar, men efter storsegern i helgen så känns det ändå som att det kan vara möjligt att börja analysera den kommande silly season utifrån ett allsvenskt perspektiv. Jag går igenom lagdel för lagdel.

Målvakter
Kalle Johnsson försvinner och en ny förstemålvakt måste komma in. Stojan Lukic sägs vara klar och allt talar för det: han är bra, han är Bosman, han bor i Halmstad (moderklubb Leikin), han känner Jens sedan FFF-tiden. Men det har också ryktats att han inväntar vilken serie HBK hamnar i. Sundsvalls målvakt Oskar Berglund har också nämnts, men visade inte mycket i lördags, så det ryktet ligger det förhoppningsvis inget i. Även Viktor Noring har det talats om, och han skulle säkerligen kunna få karriären på rätt köl igen i HBK.
När det gäller platsen bakom så är frågan om Rasmus Rydén får fortsätta att värma bänken eller om HBK vågar satsa på Malkolm Nilsson som tvåa. Att behålla båda är inte så klokt eftersom bara en av dem kan spela i U21. Nilsson blir för gammal för U19 och riskerar att stå helt utan matchning om båda stannar.

Försvarare
Alla fyra i startelvan (Ryan Miller, Richard Magyar, Johnny Lundberg och Christian Järdler) har utgående kontrakt. Men alla fyra har också gjort en fin säsong, och är HBK i allsvenskan bör det finnas ekonomi för att förnya kontrakten. Magyar lär dock knappast tacka ja. Hans agent har tidigare sagt att han kommer att dra, och även om han själv svävar något på svaret så är inte chansen stor att han spelar i HBK 2013. Vi har redan plockat upp en juniormittback, Marcus Johansson, och han lär ersätta Simon Klang, som inte varit i närheten av att få spela, i a-truppen. Michael Svensson kan vi inte  - på grund av skaderisken och den svajande kvaliteten - ha som ordinarie mittback. Här behövs alltså en ny etablerad kraft. Markus Halsti har det viskats om tidigare, men hans fantastiska höst som mittfältare gör att MFF erbjudit honom nytt kontrakt. Vårt hopp om att värva honom står nog till att han vill vara säker på att få spela på sin favoritposition.
När det gäller spelarna utanför startelvan så har Viktor Ljung imponerat mest, och därför är det möjligt att vi släpper någon av de ordinarie ytterbackarna för att låta honom (och Oliver Silverholt) ta mer plats. Jag anser dock att vi behöver Miller, Järdler och Ljung i truppen. Anton Tideman hänger lite löst - han har varit med i truppen några gånger, men inte fått spela.

Mittfältare
Antonio Rojas, Kristoffer Thydell, Johan Blomberg och Kiddi Steindorsson kan vi vara relativt säkra på att se i HBK även 2013. I övrigt är det osäkert. Kristoffer Fagercrantz har imponerat, men har två år kvar på kontraktet med Kalmar och vi värvar väl numera bara Bosmanspelare. För innermittfältskollegan Peter Nyström är det tvärtom - han har verkligen inte imponerat men har kontrakt. Kan vi få någon att överta hans lön? Eller kan han 2013 få fram det kunnande som HBK måste ha sett när han plockades in?
Joakim Wrele har fått mängder med inhopp som yttermittfältare och får väl troligen stanna. Ardian Rexhepis kontrakt går ut och även om han varit med i truppen nu på slutet så har han inte spelat en minut i superettan. Han har tidigare sagt att han vill lämna och jag skulle inte bli förvånad om vi ser honom i Halmia eller något av de halländska lagen i superettan nästa säsong. Och lärlingen Anton Jonsson försvinner - inget tyder på att han ska få ett a-lagskontrakt.
På väg in sägs Trollhättans Johan Lundgren vara. Verkar vara en riktig talang, men vi behöver onekligen också en etablerad kraft på innermittfältet som kan ersätta Fagercrantz. Även på yttermittfältet behöver konkurrensen bli vassare i allsvenskan. Finns det några islänningar, måntro?

Anfallare
Gudjon Baldvinsson och Mikael Boman har spelat varenda minut som de har orkat och varit tillgängliga. Baldvinsson har fått mest uppmärksamhet och därför är det störst risk att han lämnar, men Boman har varit grymt imponerande nu i höst.
Marcus Antonsson har verkligen inte fått något större förtroende av Jens Gustafsson (noll matcher från start och mängder med väldigt korta inhopp), men gjorde ju en lysande insats senast. Om han verkligen får chansen nu på lördag - som Jens hintar - så skulle det vara en signal på att HBK trots allt tror på honom. Min gissning är att Antonsson är kvar i truppen nästa säsong, eftersom han är en billig spelare som inte klagar även om han är utanför laget.
Liridon Selmani har heller inte fått något förtroende av Jens, även om han till skillnad från Antonsson faktiskt har spelat från start i år - i sin enda match. Jag tror att Selmani får lämna, och att han mycket väl kan komma att ersättas av Shkodran Maholli, som imponerat i U19, i a-truppen.
Enda ryktet som jag har snappat upp är Ullareds Andreas Litzell, men han har ju faktiskt överglänsts av spelare som HBK redan ratat så jag tror inte att han är HBK:are 2013. HBK har ju tidigare spanat i Skellefteåtrakten - kanske är vi en av klubbarna som bjudit in Leo Englund?
Oavsett om Baldvinsson och/eller Boman säljs så känns det dock som att minst en etablerad forward måste komma in. Island här också måntro? En personlig favorit är annars Trelleborgs hårt jobbande Fredrik Jensen.

U19
Vårt U19-lag blev ju svenska mästare. Vilka spelare plockas upp därifrån? Marcus Johansson har ju redan fått kontrakt. Sebastian Möller ligger bra till. Olivers storebror Simon Silverholt kanske får plats som yttermittfältare. Shkodran Maholli känns som ganska trolig, om han inte får ett nytt skadebakslag. Det finns säkert fler.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Shkodran har ett år kvar på sitt kontrakt. Detsamma gäller Liridon och Anton Jonsson (lärling). Sen lär väl gissningsvis både Klang och Tideman skrivit 2-årskontrakt.

Anonym sa...

Anel Raskaj skrev bara ettårskontrakt med Sandnes Ulf i Norge. Han bröt foten i somras men kom tillbaka överraskande snabbt och har fått mycket beröm i höst. De är grymt nöjda med honom i Sandnes. Han har gjort tre mål under året och är en av dem som nominerats till årets lag för hela Tippeligan i Nettavisen, men det är läsarna som avgör vilka som blir årets elva.

Exil sa...

Anonym kl 22:18/
Det är mycket möjligt att några av de unga spelarna som jag tror kommer att lämna har kontrakt som sträcker sig över nästa år. Men får de beskedet från HBK att klubben inte tänker satsa på dem så gissar jag att de lämnar frivilligt. Och Shkodran har väl inte a-lagskontrakt, eller? Se:
halmstadsbloggen.wordpress.com/2012/09/30/en-fantastisk-prestation-nu-borjar-det-roliga/

Anonym kl 22:21/
Du menar att HBK kan försöka få hem Raskaj som Bosman? Ja, har hans talang äntligen förlösts under året i Norge och han är sugen på HBK så skulle det naturligtvis vara ett intressant nyförvärv.