tisdag 18 augusti 2009

Bygga för framtiden?

Enligt uppgifter från en inte helt pålitlig källa talar nu HBK om att vår framtida arena ska ha 8000 till 10000 åskarplatser. Det låter som ett dåligt skämt. Bara i år, ett uselt publikår, har vi haft över 8000 på två av våra tio hemmamatcher. För några år sedan hade vi ett snitt på över 9000. Till och med en klubb som Kalmar FF, som hade knappt över 6000 åskådare i snitt när man blev svenska mästare 2008 och kommer från en stad med drygt 20000 färre invånare än Halmstad, planerar för en arena som tar 11000. Visst är behovet av en ny arena enormt, det visade inte minst pinsamheterna igår, men den får inte komma till priset av vad som helst. Med en ny arena lär intresset öka och att då redan från början ha byggt för trångt är ingen framtidsinvestering utan kommer bara att leda till att vi blir ett permanent bottenlag. Försiktighet i all ära, men den får inte övergå i dum feghet. Jag vill se en arena som tar 15000, men ett absolut minimum är 12000.

2 kommentarer:

Mattias sa...

Visst kan det verka fegt. Men jag tror att det är helt rätt väg framåt. De senaste 4 åren har gått åt till att få kommunen att gå med på mer eller mindra orimliga konstruktioner i 300 till 500 miljoners klassen.

För vad är alternativet? Att inte göra någonting innebär att vi 2014 har en publikkapacitet på ca 4000. Möjligen kan man göra en "U21 renovering" och komma upp i runt 8000. Denna lösning är ju förkastlig, då majoriteten av platserna inte är väderskyddade.

Att man bygger för 10000 åskådare i ett första läge innebär ju inte att man inte kan bygga ut arenan senare. Om man dessutom planerar för det redan från början, kan det göras på ett snyggt sätt.

Nu gäller det att rätta mun efter matsäcken.

Exil sa...

Att bygga för 10000 och se till så att man enkelt och billigt kan utöka kapaciteten med ytterligare 5000 är möjligtvis okej. Men jag tror att det inte låter sig göras särskilt enkelt - kostnaden för den eventuella utbyggnaden blir antagligen hög och riskerar att därmed aldrig bli av.

Och egentligen är inte 10000 okej till att börja med heller. De senaste tio säsongerna har vi haft över 10000 på minst en hemmamatch om året. I år lär bli det första året sedan 1998 då vi inte har det. Jag har svårt att se att en ny arena skulle dra mindre publik än den nuvarande. Tvärtom skulle nog många marginalåskådare som idag stannar hemma på grund av bristande komfort oftare ta sig till arenan. En ny arena lär också leda till mer snack på stan och därmed större intresse och mer publik.

Att i det här läget ens diskutera och ha som alternativ en arena som tar 8000, som Ingemar Broström ska ha gjort i matchmagasinet, tycker jag är direkt inkompetent.

Visst är det så att den nuvarande lågkonjunkturen försvårar finansiering. Men att låta en ekonomisk svacka som varar i ett par år avgöra ett beslut som får effekt i säkert ett halvt sekel framöver är väldigt kortsiktigt.