lördag 4 april 2009

Om Halmstad vore huvudstad

Mötet mellan Halmstads BK och AIK har alla förutsättningar att bli premiäromgångens höjdare. Vi tittar närmare på lagen.

I HBK:s mål återfinns allsvenskans bäste burväktare. Efter den svåra skadan är nu målvaktsfantomen Magnus Bahne fit for fight och bättre än någonsin. Nyligen inkallad till Finlands landslag.

På högerbacken har Janne Andersson gjort det taktiska genidraget att placera supertalangen Emil Salomonsson, som jagades av i princip halva allsvenskan innan han skrev på för HBK. Där andra såg en offensiv ytter såg Professorn en vindsnabb, modern ytterback. Efter bara ett par matcher på den nya positionen har 19-årige Salomonsson redan slagit sig in i U21-landslaget som högerback. Det lär inte dröja länge innan han utmanar förre HBK:aren Mikael Nilsson om platsen i a-landslaget.

I mittförsvaret finns den klassiska duon Tomas Zvirgzdauskas och Tommy Jönsson - allsvenskans bästa mittbackspar det här decenniet. Litauiske landslagsmannen Zvirgzdauskas är seriens hårdaste spelare och kompletteras av eleganten Jönsson.

På vänsterkanten har HBK en av allsvenskans största profiler: Per "Texas" Johansson. Frispråkig och uppskattad krönikör i Offside, högröstad och hårt kämpande vänsterspringare på plan. Kan höja moralen i vilket lag som helst.

På det defensiva mittfältet stoltserar HBK med två nordiska landslagsmän: Andreas Johansson, som gjorde succé med svenska landslaget i vintras, och Tim Sparv, som trots sin ungdom redan slagit sig in i Finlands a-landslag. Vilket annat allsvenskt lag har något liknande?

Det offensiva mittfältet består av Smurfligan - den sensationellt duktige tysken Michael Görlitz, värvad från storlaget Bayern München, jättetalangen Anel Raskaj och snabbe Marcus Olsson, som antagligen snart kommer att gå i tvillingbrorsan Martins fotspår och spela i en av de större ligorna i Europa. Alla tre är fortfarande unga och blir bara bättre och bättre.

Och så - sist men inte minst - längst fram: allsvenskans målfarligaste brasse Anselmo. 15 mål blev det i fjol trots att han hade det svårt under våren och trots att HBK gjorde en mellansäsong. Med en ordentlig försäsong i benen och bättre uppbackning i år lär Anselmo leka hem skytteligan.

Motståndarna då? Tja, ett ganska anonymt lag från landsorten. Den genomsnittlige fotbollssupportern känner nog inte igen många namn eller ansikten - möjligen då han Bojan som ju har synts en hel del i tv. Men AIK är ett starkt kollektiv som är svårslaget på hemmaplan. Solnaiterna lär säkert kämpa ordentligt när de får storlaget HBK på besök och det dessutom är premiär. Utgångstipset får bli kryss, men gardera tidigt med en tvåa.

Även publicerat på Himlen är blå.

Inga kommentarer: