onsdag 31 december 2014

Analys av truppen inför 2015

När vi strax går in i 2015 kan vi konstatera att HBK:s trupp är tunnare än jag någonsin kan minnas. 17 spelare har just nu a-lagskontrakt, alltså inte ens en full matchtrupp. 4 av de 17 har inte spelat en minut i allsvenskan. 3 av de 17 har spelat i allsvenskan, men ännu inte startat en match. Bara 10 man har alltså startat en allsvensk match. Det behövs alltså onekligen ett inflöde av åtminstone ett par-tre etablerade spelare för att vi ska ha en någorlunda slagkraftig trupp.

Målvakt
En ganska svag position för oss. Stojan Lukic har spelat varje minut i allsvenskan sedan han värvades till HBK. Tyvärr var han klassen sämre 2014 än vad han var 2013, även om han ryckte upp sig under hösten, och håller idag inte särskilt hög allsvensk klass, vilket bland annat syns i räddningsprocenten. Malkolm Nilsson är reservmålvakt och innehar HBK-rekordet i antal allsvenska matcher på bänken utan att få spela (31). Kan han konkurrera ut den åldrande Lukic? Nja, Nilsson har inte framstått som en framtida stormålvakt. Jag hade gärna sett en ny målvakt, men en sådan värvning är inte särskilt trolig, när vi behöver fylla på på så många andra positioner.

Ytterbackar
Här ser det, med tanke på förutsättningarna, okej ut. Jesper Westerberg är en favorit på högerbacken och på andra kanten växte Viktor Ljung verkligen under 2014. Om Westerberg eller Ljung inte kan spela är Christoffer Andersson ett fullgott alternativ – men han lär ju allt som oftast behövas högre upp i banan. Juniorlandslagsmannen Andreas Bengtsson finns också med i leken. Däremot visade väl 2014 att Joseph Baffo inte ska spela ytterback.

Mittbackar
Vi hade under 2014 tre kvalitetsmässigt hyfsat jämna mittbackar. Två av dem har kontrakt även 2015 – som tur är de två i mitt tycke bästa: Joseph Baffo och Fredrik Liverstam. Övriga mittbacksalternativ saknar nästan helt allsvensk rutin: ständigt skadedrabbade Marcus Johansson samt unge Alexander Berntsson. Därför hade det inte varit dumt om även Richard Magyar skrev på för oss för 2015. Gör han inte det kan det behövas en förstärkning här, inte minst eftersom Baffo är nyopererad och det kan dröja innan han är igång. Vi kan för övrigt konstatera att Johan Mauritzon precis som förväntat inte får förlängt – han står uppsatt bland spelare som lämnat föreningen på truppsidan.

Yttermittfältare
Här är det väldigt tunt. Christoffer Andersson kan säkert göra ett gott jobb på någon av kanterna, men kan också behövas i försvaret vissa matcher. Simon Silverholt har sett spännande ut i sina inhopp, men har ännu inte gjort en enda allsvensk match från start och kan dessutom vara aktuell i anfallet. Kristoffer Fagercrantz är ett annat alternativ, men konkurrerar också om en plats på innermittfältet. Kanske supertalangen Sead Haksabanovic kan få göra några inhopp på kanten, men han tar knappast en ordinarie plats redan 2015. Här behövs minst en ny spelare.

Innermittfält
Den position där vi nog är mest välförsedda. 2014 års ordinarie innermittfältare King Gyan och Antonio Rojas har båda kritat på nytt kontrakt. Bakom dem finns unge Eric Smith, som säkert kan få några matcher från start under 2015, samt Kristoffer Fagercrantz. Det räcker gott. Kristoffer Thydell är dessutom inte helt avskriven, eftersom han (till skillnad från Johan Mauritzon) inte har flyttats över till "spelare som lämnat föreningen" på truppsidan.

Anfall
Här finns onekligen intressanta namn – men våra kontrakterade anfallare har inte gjort en enda allsvensk match från start. Nyförvärvet Junes Barny känns spännande, fast vi kan inte förlita oss på en spelare som under 2014 gjorde 3 mål i superettan. Bredvid honom finns Perparim Beqaj, 15-åringen Sead Haksabanovic och Simon Silverholt – talangfulla spelare, men vi kan knappast räkna med att de är redo för att vara ordinarie i allsvenskan. Kontraktslösa Shkodran Maholli är inte avskriven, eftersom han inte har flyttats över till "spelare som lämnat föreningen" på truppsidan, fast jag har svårt att se att vi skulle skriva nytt kontrakt med honom eftersom vi har så många andra unga anfallare i truppen. En eller allra helst två etablerade anfallare behövs.

Inga kommentarer: