lördag 30 mars 2013

Analys av truppen inför premiären

Bara ett drygt dygn kvar till premiären och det är dags för en analys av truppen. Precis som många påpekat har vi en startelva av fin klass, men svagare reserver. Några positioner är enligt mitt sett att se det mer känsliga än andra för skador - framför allt målvakt och mittbackar. Så här ser jag på vår nuvarande trupp.

Målvakt
Det har varit mycket prat om att Stojan Lukic saknar allsvensk erfarenhet och att detta skulle vara ett orosmoln. Jag ser det inte som något större problem. Han har varit en av superettans bästa målvakter i flera år, och mer kan en allsvensk nykomling inte begära. Han har också visat i Svenska cupen att han håller mot allsvenskt motstånd och släppte in noll regelrätta spelmål i mötena med AIK och Syrianska. Bakom Lukic finns Rasmus Rydén och Malkolm Nilsson. Rydén har accepterat rollen som andremålvakt, och det kan vara bra för lagkemin, men visar också att han inte har några större ambitioner. Han har heller inte imponerat när han fått chansen i träningsmatcher. Malkolm Nilsson är fortfarande mycket ung, och fick debutera när Stojan Lukic slogs blodig av Syrianska. I den matchen släppte han in ett mål på vad jag minns som ett enda skott. Nu ska man självklart inte döma honom efter den insatsen, men han behöver nog minst ett år för att växa till en spelare som kan konkurrera på allvar. Således har vi en stark etta på positionen, men om Lukic blir skadad ligger vi riktigt illa till.

Mittförsvar
En stabil startduo i Richard Magyar och Fredrik Liverstam (som jag tror kan bli riktigt bra), men tunt bakom. Michael Svensson uppmärksammas av alla medier, det pratas om att han skulle vara en nyckelfigur, och det stämmer säkert utanför planen, men vi som såg HBK 2012 hoppas nog att han gör så få matcher som möjligt. Dessutom har han sina eviga skadebekymmer - nu har han inte kunnat träna sedan Turkietlägret. Även unge mittbacken Marcus Johansson har varit skadedrabbad på försäsongen, vilket gör att den omskolade Peter Nyström, förra årets stora flopp, och Anton Tideman, med bara en seniormatch och den som ytterback, är enda alternativen bakom startduon. Farligt tunt alltså.

Ytterbackar
Jesper Westerberg och Christian Järdler är stabila och håller åtminstone okej allsvensk klass.  Det är för övrigt roligt att se Westerberg i HBK igen - han var en favorit under förra sejouren och förhoppningsvis ett uppköp jämfört med förra årets högerback Ryan Miller (som inte alls var dålig). Bakom startduon finns hyfsade alternativ. Viktor Ljung är mest rutinerad av reserverna. Han är bra defensivt men svagare offensivt. Anton Tideman verkar dock för tillfället ligga bättre till hos Jens. Han debuterade mot Öis och gjorde inte något speciellt bra intryck på mig, men han själv var också besviken så förhoppningsvis kan han bättre. Talangen Oliver Silverholt skulle kunna vara ett alternativ här, även om han numera mest håller till på mittfältet.

Innermittfält
Den lagdel som oroar mig mest. På övriga positioner anser jag att åtminstone de tilltänkta startmännen duger fint i allsvenskan. Här tycker jag att vi har många alternativ, men jag är tveksam till vilka som håller klassen. Kristoffer Fagercrantz fick mycket positiv uppmärksamhet under hösten i fjol och jag hoppas verkligen på att han också håller i allsvenskan. Det gnager dock att han inte ansågs hålla måttet i Kalmar, och det oroar mig att han känns något trög. Antonio Rojas hoppas jag också mycket på - men även han känns osäker. Har han rätt tempo för allsvenskan? Första reserv verkar Oliver Silverholt vara. Han är onekligen en talang, men är han redo för allsvenskan? Kristoffer Thydell, som bara för några veckor sedan fyllde 20 år, går in på sin fjärde säsong i a-laget. Trots det är han ännu inte etablerad. Genombrottet får gärna komma i år. Bland alternativen här finns också Peter Nyström. Han var misslyckad i fjol, och om han skulle visa det som fick HBK att värva honom hade det varit en välkommen bonus. Joakim Wrele och Anton Jonsson finns också, men ligger mycket långt bak i hackordningen. Många alternativ som sagt, men vilka duger för allsvenskan?

Yttermittfältare
Här är konkurrensen som hårdast. Johan Blomberg och Kiddi Steindorsson gjorde det väldigt bra i superettan. Nu har Stefan Selakovic tillkommit, och han lär ta en av de två yttermittfältsplatserna. Personligen rankar jag Steindorsson riktigt högt och tror att han kan bli en sensation i allsvenskan, men jag skulle inte bli förvånad om Blomberg trots allt får chansen i premiären för att säkra bakåt. Duon Joakim Wrele och Simon Silverholt kan också spela här, men jag tror inte att de får många minuter i allsvenskan 2013. Wrele var på väg att bli utlånad till FFF, men det verkar ha runnit i ut i sanden. Kristoffer Thydell, Jesper Westerberg och Oliver Silverholt är även de alternativ här om det skulle knipa.

Anfallare
Mikael Boman och Gudjon Baldvinsson rev, slet och sparkade in mål på löpande band i superettan. De håller så hög klass att de bör kunna göra det hyfsat ofta i högsta serien också, särskilt om de fortsätter att utvecklas. Och vad som är extra roligt är att de verkar få konkurrens: Marcus Antonsson har gjort en riktigt fin försäsong. Dessutom finns talangen Shkodran Maholli, som två år efter debuten i allsvenskan som 17-åring äntligen är skadefri. Liridon Selmani finns också med i leken. Och frågan är om inte Valmir Berisha, som öser in mål i U17-landslaget, är allra mest spännande. Får vi se honom debutera i allsvenskan innan han sticker utomlands?

Inga kommentarer: