tisdag 14 februari 2012

Bojkott av Hallandsposten

I samband med att HBK åkte ur allsvenskan så minskade intresset för klubben bland de nationella medierna. Samtidigt ligger Himlen är blå just nu i dvala. Vi har alltså fått ett läge där det finns oerhört mycket mindre information kring vad som händer i klubben. I detta läge har lokaltidningen Hallandsposten valt att i princip inte längre berätta saker på sin webbupplaga. Nästan varje HBK-relaterad webbartikel avslutas med ett "läs mer i e-tidningen" numera. Det gör mig arg.

Jag är väl medveten om att tidningarna äger rätten till sin egen information, och själva avgör i vilka kanaler som de väljer att publicera vad. Jag är också medveten om att tidningsbranschen står inför utmaningar att få betalt för sitt material. Det har jag ingenting emot. Det som gör mig arg är att HP har valt ett så uselt system. Även om jag skulle köpa deras så kallade "e-tidning" så har jag bara informationen tillgänglig fram tills nästa upplaga kommer. Och jag kan inte länka till separata artiklar. Ett fullständigt värdelöst system för oss som är intresserade av att kontinuerligt följa med i vad som händer i klubben och även vill kunna gå tillbaka och kunna referera gamla uppgifter. Naturligtvis borde jag, om jag köper ett exemplar av deras e-tidning, kunna spara den för framtida bruk och även ha möjlighet att länka till den - jag har ju för tusan betalt för den!

Så vad göra åt detta mer än att bli arg? Jag gör vad jag kan. Genom de snart fem år som den här bloggen har existerat har jag skickat tusentals läsare till HP:s sajt via länkar härifrån. Det är måhända en droppe i havet för tidningen, men det har faktiskt höjt deras läsarsiffror marginellt och därmed även gett dem möjlighet att ta bättre betalt för sina webbannonser. Tacken man får är alltså rumphuggna meningslösa webbartiklar som exempelvis den här. Därför har jag beslutat att från och med nu i möjligaste mån undvika att länka till HP - även om det skulle råka finnas en intressant artikel där. Jag kommer att hellre välja andra källor, även om originalkällan skulle vara HP (annars sätter jag en ära i att alltid försöka finna originalkällan). Det är vad jag kan göra.

Men det finns också andra som kan agera. Jag hoppas att Himlen är blå kan leva upp och se det som en hederssak att referera allt HBK-relaterat material som HP publicerar. Och jag hoppas att HBK själva på hemsidan börjar informera om sådant som vi supportrar vill veta och som har sitt ursprung i klubben. Tumregeln borde vara att om HBK berättat något för HP så ska det berättas för oss medlemmar och supportrar också. Jag räknar med er!

Inga kommentarer: