lördag 31 december 2011

Analys av truppen inför 2012

Ett nytt år står för dörren, och dags för den traditionella truppanalysen. Efter att officiella hemsidan nu bekräftat vår isländska offensiva duo så ser truppen snart klar ut, men en del frågetecken återstår. Tidigare har HBK sagt att man ska ha 22 man i a-truppen, och att utgångspunkten är att ha två man på varje position. Så ser det dock inte riktigt ut nu.

I målet är Kalle Johnsson ohotad etta och kommer naturligtvis att vara en av seriens bästa på sin position. Trots att han tog en ordinarie plats i U21-landslaget så finns i nuläget inget som tyder på att han lämnar HBK. Jens Gustafsson vill enligt HP ha tre målvakter i träning, men Robin Malmkvist blir antagligen inte en av dem då HBK letar ny klubb åt honom. Eftersom a-truppen ska ha två målvakter kommer Malkolm Nilsson från de egna leden (som blir en av de tre) gissningsvis att tillhöra U19-truppen. Om Malmkvist säljs så plockas alltså troligen en ny kille in för att värma bänken.

På ytterbackarna finns i nuläget tre spelare: Ryan Miller, Christian Järdler och Viktor Ljung. Det är helt okej klass på dem, men kanske något tunt med bara tre namn - Järdler har ju dessutom varit skadad och även om han är frisk nu så finns inga garantier. Inga rykten cirkulerar så gissningsvis finns här möjlighet för någon ungdom från de egna leden att få a-lagskontrakt. Anton Tideman? Sebastian Möller? Oliver Silverholt?

I mittförsvaret finns det också tre spelare med a-lagskontrakt. Michael Svensson, Richard Magyar och Johnny Lundberg är superettans starkaste mittbacksuppsättning, men alla tre kan mycket väl snart vara indisponibla - Svensson och Lundberg har varit skadedrabbade och Magyar omges av rykten. Jens har sagt att det inte blir någon värvning utifrån, så med stor sannolikhet ges en talang a-lagskontrakt. Silverholt och Möller är möjliga namn även här. Och Adam Johansson gjorde fint ifrån sig på positionen i träningsmatchen mot MFF. Ska jag gissa så blir det Silverholt och kanske även Möller som tar plats i a-truppen som försvarare nästa säsong.

På mittfältet finns i nuläget åtta man. Fem av dem är i huvudsak innermittfältare: Antonio Rojas, Peter Nyström, Jonas Gudni Saevarsson, Kristoffer Thydell och Joakim Wrele. Här känns våra två värvningar Rojas och Nyström som väldigt kloka. Båda två vet vad som krävs i superettan och båda två visade tydligt att de ville till HBK när de valde bort möjligheten att spela i allsvenskan för att få komma till Halmstad (minns att Rojas presenterades mitt under Ängelholms avgörande kvalmatch). Jonas Gudni Saevarsson är en personlig favorit och han har en spelstil som lär vara nyttig i superettan. Med två landsmän i laget så kan han kanske lyfta ytterligare en nivå. Thydell och Wrele ser jag som reserver, och ingen av dem har ännu övertygat mig om sin storhet, men de är fortfarande unga och kan växa spelmässigt under året. Sammantaget ser innermittfältet riktigt starkt ut och min enda invändning är att jag kan sakna lite kreativitet här om HBK väljer att spela Rojas som yttermittfältare eller anfallare istället.

På kanterna på mittfältet känns det också stabilt. Johan Blomberg gjorde en lysande höst i ÄFF och vi hoppas naturligtvis att han kommer att glänsa i blåsvart också. Nye islänningen Kristinn "Kiddi" Steindorsson känns som det kanske mest spännande nyförvävet av dem alla. Och så har vi ju unge Ardian Rexhepi. Och möjligheten att flytta ut Antonio Rojas på kanten. Samt att Kristoffer Thydell kan spela här.

Om det ser stabilt ut på de andra positionerna så känner jag en del osäkerhet kring hur bra vårt anfall egentligen är. Här har vi två nyförvärv: Mikael Boman och Gudjon Baldvinsson. Boman kan säkert vara nyttig, men har än så länge inte visat sig vara någon riktigt vass målskytt. Baldvinsson har öst in mål i hemlandet, men misslyckades under sin förra Sverigesejour. Båda två kan mycket väl blir succéer, men vi kan inte vara säkra på att de blir stora målgörare - och ett lag som inte har en stabil målskytt får svårt att hävda sig. Två andra nyförvärv kan också spela här: Antonio Rojas och "Kiddi". Den senare vet onekligen var målet är beläget, men precis som med Baldvinsson är det svårt att veta hur stor skillnaden är mellan Island och superettan. Förutom alla dessa nyförvärv som kan spela på topp finns tre ungdomar som alla fått spela anfallare i allsvenskan i år och alla väntar på sitt första seriemål: Liridon Selmani, Shkodran Maholli och Marcus Antonsson. I dagsläget vet jag inte vilka av dem som HBK räknar med till nästa år. Maholli kan åldersmässigt placeras i U19-truppen, men de andra är för gamla. Gissningsvis ingår minst två av dem i a-truppen nästa år, och då är nog forwardsuppsättningen klar. Den ska bli mycket intressant att se hur den klarar sig i superettan.

2 kommentarer:

larsgocke sa...

Tideman fick a-lagskontrakt i dagarna.

http://laholmstidning.se/article/20120103/SPORT/701029766/1001/-/tideman-har-skrivit-pa-for-halmstads-a-lag

Exil sa...

Intressant. Min gissning är att även Oliver Silverholt flyttas upp i a-truppen, som sedan är komplett när det gäller utespelare.