måndag 18 januari 2010

Frågor som väntar på svar

Det är mindre än en vecka till årets första träningsmatch. Som vanligt inför försäsongen är det en hel del frågor som väntar på svar - vilka spelare har tagit ett steg framåt, vilka taktiska nymodigheter ska tränas in i år och så vidare. I år kan det bli extra intressant att se vad som händer eftersom vi för första gången sedan 2004 har en ny tränare. Blir det till exempel 4-3-3, som Lasse Jacobsson öppnade för i en intervju med HÄB, men som Hallandspostens Wikström avfärdar?

Och så spelartruppen då - hur klar är den? Michael Görlitz är ju ständigt ryktenas man, och Nurnberg uppges vara det hetaste alternativet. Med tanke på att den tyska klubben (vars smeknamn passande nog är Der Club) nyligen sålde den spelare som innehade Görlitz tilltänkta position känns det inte omöjligt.

När det gäller värvningar så uppgav Ingemar Broström i november att om Sebastian Johansson blev såld, vilket ju han nu till slut blev, så skulle resurser frigöras till en ny mittfältare. Men den artikeln är från tiden innan Janne Andersson fick sparken, så det kan ju vara helt andra förutsättningar idag (så här i efterhand framstår artikeln mest som ett oblygt försök från Ingemar Broström att sätta press på Janne att tacka ja till att bli sportchef - sedan Janne fick sparken har ju snacket om ny organisation tystnat).

Det kan vara så att Broström syftade på att frigöra resurser till att plocka in en Espanyolmittfältare (även om det inte låter så när han vill ha in en "Johnny Lundberg-karaktär"). Just Espanyolsamarbetet har ju gett upphov till många spekulationer, och tre namn har nämnts: mittfältaren Juanjo, anfallaren Pedraza och backen Victor Ruiz. Men frågan är hur sugna de båda sistnämnda är på att byta Barcelona mot Halmstad: Victor Ruiz har ju spelat en hel del i a-laget på senare tid och även Pedraza fick ju nyligen göra ett inhopp i Espanyols a-lag. Båda två är dessutom numera listade i Espanyols a-lagstrupp och jag måste säga att det inte känns särskilt troligt att vi får se dem på Örjans vall i vår. Mittfältaren Juanjo däremot verkar vara lite längre ifrån en plats i Espanyols a-lag. Om man lägger ihop det med Ingemars uttalande om resurser till en ny mittfältare om Seb såldes och Lasses påstående att det inte finns behov av mer än en Espanyolspelare så är min gissning att vi lånar in endast Juanjo.

En annan spelare som det har ryktats om är Skellefteås vänsterback Rasmus Lindkvist. Men det blev ingenting med hans provspel (kanske för att tränarfrågan kom i vägen) och nu testar han lyckan i MFF. Usch vad hemskt det hade varit att se honom lyckas där samtidigt som Järdler och Texas gör ännu en misslyckad säsong på vänsterbacken i HBK. Låt oss hoppas att 2010 blir roligare än så!

Inga kommentarer: