tisdag 7 augusti 2007

Enfrågeparti lösningen på arenafrågan?

HBK behöver en ny arena. Majoriteten av Halmstadspolitikerna är inte särskilt intresserade av att agera för att klubben ska få det. Däremot är i princip alla politiker intresserade av makt. Och för att få makten är de beredda att ge upp en hel del. Som efter valet senast, då alliansen fick makten i Halmstad med hjälp av stöd från moraliskt minst sagt tveksamma SPI.

I Halmstads kommunfullmäktige finns 71 ledamöter. För att knipa ett mandat krävs inte särskilt många röster - Sverigedemokraterna fick två med bara 1380 röster 2006. 1000 röster bör alltså garanterat vara minst ett mandat. Om ett Arenaparti startades, med bara en enda fråga på dagordningen, borde det inte vara omöjligt att locka 1000 Halmstadsbor att rösta på det. Ett mandat i kommunfullmäktige skulle därmed säkras.

Detta enda mandat skulle, med tanke på hur tätt det är mellan blocken i Halmstad, mycket väl kunna bli det som gör att Arenapartiet hamnar i vågmästarställning. Partiet borde sedan sälja ut sitt stöd mot löfte om att kommunen ska jobba aktivt för en ny modern arena - enligt ungefär samma logik som Piratpartiet körde med inför valet 2006. Med stor sannolikhet hade både vänster- och högeralliansen gått med på en ny arena, bara för att få makten.

Och om Arenapartiet skulle misslyckas med att ta sig in i kommunfullmäktige skulle skapandet av partiet i alla fall få upp frågan på den lokala politiska dagordningen och garanterat tvinga de andra partierna att ta ställning, eftersom de skulle veta att de annars kunde tappa avgörande röster.

Enda problemet - jag är HBK:are i exil och kan inte starta och driva ett parti i Halmstad. Vem tar upp stafettpinnen?

Inga kommentarer: