söndag 31 december 2023

Analys av truppen inför 2024

Vid årsskiften är truppbyggen sällan klara, men i år finns det lite mer grundläggande osäkerheter än det brukar göra. Visserligen ser försvaret ut att vara i princip färdigt, men i övriga lagdelar är det desto otydligare hur HBK 2024 ska se ut: Vi saknar en målvakt, vi har ett högst oklart läge på mittfältet och i anfallet finns knappt något bakom startduon. Här kommer den traditionella truppanalysen vid nyår:

Målvakt
Tim Erlandsson är ett mycket bra nyförvärv. Han har fått beröm i FFF, har erfarenhet från hög nivå och är en HBK:are i grunden. Det kan bli riktigt bra. Men jag vågar inte riktigt lita på honom som given nummer ett. Erlandsson har drabbats av ett par tunga skador de senaste åren och har dessutom haft mental ohälsa, vilket vi i år fick se kan få förödande effekt.
Således behöver en stabil målvakt komma in – alltså inte en andrakeeper, utan någon som är redo för allsvenskan. Tim Rönning verkar vara ganska nära att skriva på och han vore onekligen ett riktigt kap. Med TimTim som målvaktspar 2024 skulle vi få det bättre ställt på målvaktsfronten än vi hade inför allsvenskan 2023.

Ytterbackar
Phil Ofosu-Ayeh är sannolikt allsvenskans bästa högerback. Det har spekulerats lite löst i att han därmed skulle kunna lämna, men jag tror att risken är liten – POA vet nog att det är tack vare HBK och Simon Bakkioui som han överhuvudtaget spelar fotboll. Ingen direkt given reserv på högerbacken finns i truppen, men Thomas Boakye kan vikariera här och även Gabriel Wallentin och Joel Allansson har gjort det.
På andra kanten har 35-årige Marcus Olsson fått förlängt ett år till. Olsson är habil, men inte mer. Bakom honom finns Gustav Friberg, som var ganska upphaussad inför säsongen, men sedan knappt fick spela. Kanske kan han utvecklas i år, annars kanske det är läge för en utlåning. Då får nog Thomas Boakye vara förstereserv här också. Benjamin Hjertstrand finns fortfarande kvar på HBK:s truppsida, men det skulle kännas som lite överflödigt att ha honom i truppen även 2023.
Totalt sett skulle det inte vara dumt med en ny ytterback som kan täcka upp på båda kanterna, även om det inte är helt nödvändigt.

Mittbackar
Den enda position som redan känns helt spikad. Andreas Johansson och Joseph Baffo var ordinarie i år, och lär vara det i början av 2024 också. Men under detta år så tror jag faktiskt att Ante G:s ålder kommer att ta ut sin rätt och tids nog ge Gabriel Wallentin, som gjorde ett fint 2023, chansen i startelvan. Bakom finns intressanta 16-åringen Bleon Kurtulus, som säkert kommer att få känna på allsvenskt spel 2024.

Mittfältare
2023 spelade vi i huvudsak  utan egentliga yttrar, och därför väljer jag att slå samman alla mittfältare under en rubrik. Som truppen ser ut nu är vi starka här: Erik Ahlstrand är uttagen till landslagets januariturné, Kazper Karlsson är en supertalang, Amir Al-Ammari spelar i Iraks landslag, Joel Allansson gör alltid ett gott jobb så länge han slipper spela på kanten och Jonathan Svedberg hade visserligen en svagare höst men bör kunna komma tillbaka i form.
Det finns dock orosmoln; både Ahlstrand och Karlsson ryktas bort. Utan dem är vi plötsligt riktigt sårbara på mittfältet, för Villiam Granath floppade under sin debutsäsong och Albin Ahlstrand, Pontus Carlsson och Leo Hedenberg må vara talanger men är inga vi kan sätta vårt hopp till. Sedan finns naturligtvis Thomas Boakye, men han kan ju behövas på andra positioner.
Här behövs alltså åtminstone ett nytt namn om Ahlstrand den äldre och Karlsson försvinner.

Anfall
När Viktor Granath och Naeem Mohammed till slut, i seriens slutspurt, fick spela tillsammans blev det succé: 6 mål på 3 matcher. Det är ett fint anfallspar för 2024.
Men vem ska vara bakom? Alex Hall är en forwardstalang som prisades nyligen. Han kan vi ha förhoppningar, men inte förväntningar, på. Ytterligare minst en anfallare krävs för att komplettera truppen och inte mycket talar för att det är Villiam Dahlström. Troligen blir det Rasmus Wiedesheim-Paul och det är ingen dålig lösning, även om jag är långt i från övertygad om att han verkligen håller för allsvenskan.

2 kommentarer:

Anonym sa...

I texten står det "Viktor Granath floppade under sin debutsäsong". Ska väl vara Villiam som floppade.
Vet inte vad Magnus ser i Villiam?

Gustav Friberg känns för mig spännande, och känns lite som en ny "Fidde". Så hoppas att han får utveckling och förtroende från Magnus.

Exil sa...

Sant, det ska vara lillebror Granath. Jag ändrar. Tack.

Jag hoppas så klart också på Friberg, men 2023 blev en besvikelse.