tisdag 18 juni 2024

Turgott in – någon ut?

Blair Turgott sägs vara klar för HBK. Jamaicanen uppges vara en ersättare för Villiam Dahlström. Det känns som nonsens, eftersom Dahlström inte gjort en minut i HBK senaste året (han var för övrigt den enda utespelaren i HBK:s trupp som inte fick speltid under vårsäsongen) och alltså knappast lämnat något hål i truppen.

Snarare är Turgott-värvningen ett underkännande av HBK:s övriga forwardsbesättning, för vi har ju absolut inte brist på anfallare. Tvärtom är det faktiskt redan trångt där, med fem forwards som konkurrerar om två platser, då Birnir Snær Ingason numera också spelar på topp. För i synnerhet Rasmus Wiedesheim-Paul, utan en enda start under våren, men även Viktor Granath, petad nu på slutet och målskytt i bara en enda match i år, torde denna värvning vara en signal om att Haglund inte har något större förtroende för dem. Ska vi gissa att någon av dem är på väg bort?

Eller kan Blair Turgott möjligen vara ersättare till Naeem Mohammed, enda forwarden som glänst i år och kanske jagas av större klubbar?

söndag 2 juni 2024

En härlig sommardag

På sommarens första dag fick vi en perfekt avslutning på vårsäsongen. Tre riktigt snygga mål och en billig straff gav oss största allsvenska segern på nästan sju år.

Många roliga saker förutom storsegern. Härligt att lojale Villiam Granath, som jobbat på och aldrig klagat, nu får visa varför HBK värvade honom i fjol och fixa ännu ett mål. Härligt att se lika lojale Gustav Friberg, som nött bänk otaliga matcher, äntligen få ett par minuter på plan. Härligt att se hur Amir Al-Ammari vuxit när han fått kaptensbindeln och idag får spräcka sin målnolla för året.

Efter tolv omgångar har nu tio HBK:are gjort mål i allsvenskan. Förra året var det nio målskyttar på hela året.

Utanför plan har det inte varit lika ystert kring HBK den senaste veckan. Aftonbladets avslöjande om en legendarisk HBK-ledares agerande har så klart skakat om. HBK:s styrelse gav sin bild i HP häromdagen. Jag har ingen som helst egen kunskap om vad som hänt, men det är tydligt – inte minst från vittnesmål även från andra tidigare HBK:are – att ledarens agerande inte varit problemfritt. Samtidigt behöver inget ha skett som i lagens mening är ett brott. I mina ögon förefaller HBK:s agerande i huvudsak ha varit korrekt, om än kanske något senfärdigt. Samtidigt är det bra att sådant här lyfts, för att förebygga och hindra att unga människor råkar illa ut.

Utanför plan har också Villiam Dahlström varit det senaste året. Nu lämnar han till slut HBK. Värvningen av honom blev en flopp, men inte heller han har någonsin klagat och det är bara att önska honom lycka till i karriären framöver.