Det är återigen dags för en traditionell truppanalys vid nyår. Och i år är det svårare än någonsin - vi har ju en ny tränare som ännu inte träffat spelarna och som är ointresserad av att prata formationer. Nåja, en sak kan vi i all fall konstatera: truppen är mer orutinerad än på länge. Endast 13 av truppens 20 spelare (plus 8 lärlingar enligt Halmstadsbloggen) har spelat ett tvåsiffrigt antal allsvenska matcher. Så i dagsläget är jag faktiskt beredd att hålla med Robert Laul: vi har ingen allsvensk trupp. Men Broström uppger ju att spelare är på väg in och dessutom kan förhoppningsvis Espanyolsamarbetet till slut resultera i lite kvalitetslirare. Det finns några positioner där de behövs mer än på andra.
På målvaktssidan fick Kalle Johnsson och Robin Malmkvist dela på jobbet under 2010 och det gick ungefär som väntat: varken succé eller fiasko. Ska vi hamna på övre halvan behöver nog någon av dem höja sig ett snäpp. Vem som Pep föredrar är naturligtvis omöjligt att ens gissa, men på den här positionen blir det knappast någon Espanyolförstärkning. Tredjemålvakt är lärlingen Viktor Kristiansson, som redan har suttit på bänken i allsvenskan.
På ytterbackspositionerna finns efter Texas avsked fyra man i truppen. Landslagsmannen Emil Salomonsson är nog given om Pep väljer att använda honom som back. På andra kanten får gissningsvis Ryan Miller och Christian Järdler (som var utanför truppen i princip hela hösten, det måste ha varit något personligt som hänt honom) ta upp kampen. Järlder var ju i fjol återigen en besvikelse och nu är hans sista chans att visa att vi inte bara slösade ett antal miljoner kronor när vi köpte honom. Miller däremot gjorde en helt okej debutsäsong, både som höger- och vänsterback. Niclas Johnsson, som inte ens fick sitta på bänken i allsvenskan under sitt debutår, är ett oskrivet kort. Dessutom finns två lärlingar i Viktor Ljung (som faktiskt fått debutera i allsvenskan) och Per Gulda. Stor bredd således, men det enda namnet som sticker ut är Salomonsson. Det blir dock knappast här som vi plockar in Espanyolförstärkning.
Även mittbackarna är fyra till antalet i truppen. Det är självklart svårt att sia om vad Pep föredrar, men Richard Magyar, som är mest spelskicklig av kvartetten, bör nog ha fina möjligheter att bli ordinarie. Jag skulle tro att Pep också ser Johnny Lundbergs kvaliteter, även om Johnny inte alls var lika bra 2010 som 2009. Tomas Zvirgzdauskas tror jag inte hade fått förlängt kontrakt om Pep varit klar som tränare lite tidigare och den hårde litauern får antagligen begränsat med speltid. Markus Gustafson har imponerat på mig under de få matcher han spelat, men varken Janne eller Lasse har varit särskilt förtjusta i honom. Vi får se vad Pep tycker. Bland lärlingarna finns Andreas Wrele som kan spela här. Inte heller här tror jag på Espanyollån.
På mittfältet ser det tunt ut på kanterna. Michael Görlitz och Marcus Olsson är två riktigt bra spelare i sina ljusa stunder, men dalarna är tyvärr alldeles för många. Och medan Olsson har utvecklats under 2010 så har Görlitz stagnerat eller till och med tappat i år. Kanske kan Peps omtalade förmåga att lyfta unga spelare få tysken på rätt köl - om han blir kvar. För övrigt på kanterna då? Tja, Kristoffer Thydell har spelat där, men passar väl egentligen bäst i mitten på mittfältet. Kujtim Bala gjorde en match 2009, och har sedan aldrig varit i närheten av allsvenskt spel. Och så finns några lärlingar: Enrique Alexandersson, Viktor Ljung och Robin Sjögren kan nog alla spela yttermittfält, efter vad jag har förstått. Men tunt bakom Görlitz och Olsson (som ju också kan användas i anfallet) således, så här kan nog en skicklig spanjor göra stor nytta.
På innermittfältet är det stor trängsel och frågan är vilka spelartyper Pep föredrar. Anel Raskaj borde vara given, och Pep kan förhoppningsvis få fart på hans utveckling igen. Och sedan då? Mikael Rosén gjorde en anmärkningsvärt bra första säsong som innermittfältare, men klarar han av den fotboll Pep vill spela? Jonas Gudni Saevarsson är en personlig favorit, men jag är inte säker på att katalanen tycker likadant. Unge Kristoffer Thydell utvecklades enormt under 2010, men är ännu ingen dominant. Joakim Wrele är i princip helt oprövad. Och så finns återigen lärlingar, som Andreas Wrele och Alexander Sakac. Många namn alltså, men jag ser inte någon som given förutom Raskaj. Här kunde vi behöva en spelare som Pep handplockat.
I anfallet har bredden tunnats ut i och med att Emir Kujovic och Anselmo (med stor sannolikhet) lämnar. Joe Sise är en jättetalang som bara behöver få fart på målskyttet. Men bredvid honom? Marcus Olsson kan spela här, men behövs också på kanten. Guri Baqaj lovade att göra tio mål, men fick knappt någon speltid och blev mållös. Han är dessutom bara på lån till sommaren. Lärlingen Marcus Antonsson har gjort mycket mål mot svagt motstånd, men kan knappast förväntas göra succé i allsvenskan. Här behövs desperat förstärkning. En eller två kvalitetsforwards från iberiska halvön hade suttit fint, men anfallare är naturligtvis eftertraktade överallt.
fredag 31 december 2010
onsdag 29 december 2010
Ut med de gamla - in med vem då?
Lagom till nyår har ju HBK passat på att utlysa extra årsmöte för att få fram en ny styrelse. Det känns klokt att lämna över till de nya styrande så snart som möjligt (den nya interimstyrelsen ska ju enligt HP vara i princip identisk med den som är tänkt att vara den permanenta), men frågan är: vem kommer att sitta i den nya styrelsen? Jag vet inte när valberedningen presenterar sina kandidater eller om det ens sker före det extra årsmötet, och fram till dess är fältet öppet för spekulationer. Bloggen Kickoff påstår att Carl Bennet är aktuell som kandidat till ordförandeposten. Inte mig emot - jag har ju tidigare hoppats på att miljardären ska engagera sig mer i HBK. Fast när jag läser den anonyma kommentaren på Kickoffs blogginlägg så får jag vissa tvivel kring hur väl insatt bloggaren på Kickoff egentligen är.
fredag 24 december 2010
Se hinder eller möjligheter?
Medlemstidningen Kvasten ska enligt uppgifter på HÄB:s forum ha nått vissa medlemmar igår, men i min brevlåda var det tomt. Jag vet inte om det delas ut post idag julafton, men annars får jag den inte förrän tidigast på måndag och då missar jag många dagar då det funnits tid att läsa. Trist.
Igår bevisade också Halmstads kommunstyrelseordförande, moderaten Carl Fredrik Graf, återigen att han inte ser som sin uppgift att vara en visionär som vill förbättra staden. I en intervju med HP angående HBK:s arenaplaner uppger han att han inte kan värdera projektet, men tycker ändå att det är viktigt att slå fast att tidsplanen inte är realistisk och skyller på att kommunen i så fall måste göra något så extraordinärt som en "omprioritering av vår investeringsbudget" eftersom det är "tidigare i investeringsplanen än vad vi har sagt". När en av stadens absolut viktigaste marknadsförare presenterar en konkret plan för att säkra framtiden vill alltså stadens högsta politiska höns först och främst betona att det inte kommer att bli så som klubben vill - eftersom det skulle kräva att den kommunala byråkratin ändrar på sina planer.
Men låt oss titta närmare på vad det egentligen skulle kosta kommunen att bevilja det helst räntefria och amoretringsfria lån på 100 miljoner kronor som HBK vill ha för att arenan ska bli verklighet. Utan att på något sätt påstå att ekonomi är mitt expertområde så borde kostnaden för kommunen i praktiken vara den ränta som kommunen hade kunnat få om man lånat ut pengarna med ränta, alternativt vad det kostar för kommunen att låna upp de 100 miljoner kronorna. Det rör sig alltså om några procent av 100 miljoner kronor om året. Låt oss för enkelhetens skull säga att räntan är 4 procent om året - det vill säga 4 miljoner kronor. Eftersom Halmstads kommun har en total budget på över 4 miljarder kronor om året är således kostnaden för det räntefria lånet under en promille av den totala kommunala budgeten. Det rör sig alltså om felräkningspengar för kommunen. De flesta kommuner skulle jubla högt över planer som kunde ge ett av deras viktigaste varumärken en framtid till kostnaden av felräkningspengar, men visionären Carl Fredrik Graf tycker att det viktigaste är att slå fast att planerna inte är realistiska - eftersom den kommunala byråkratin inte kan ändra sig. I slutet av artikeln säger Graf: "Det är naturligtvis en väldig fördel för kommunen, både för kommunen som upplevelsestad och för kommunens varumärke att vi har elitidrottslag. Fotboll är den största sporten och jag tycker det känns mycket angeläget att vi har ett lag i högsta serien." Är det någon som fortfarande tror på vad han säger?
Och för alla dem som tycker att fotbollen bara genererar kostnader och inte förstår vad den positiva exponeringen betyder: U21-EM i fjol gav 130 miljoner kronor i turistintäkter och medieuppmärksamheten bara i Sverige bedömdes vara värd 187 miljoner kronor. HBK ger Halmstad samma positiva uppmärksamhet år ut och år in.
Igår bevisade också Halmstads kommunstyrelseordförande, moderaten Carl Fredrik Graf, återigen att han inte ser som sin uppgift att vara en visionär som vill förbättra staden. I en intervju med HP angående HBK:s arenaplaner uppger han att han inte kan värdera projektet, men tycker ändå att det är viktigt att slå fast att tidsplanen inte är realistisk och skyller på att kommunen i så fall måste göra något så extraordinärt som en "omprioritering av vår investeringsbudget" eftersom det är "tidigare i investeringsplanen än vad vi har sagt". När en av stadens absolut viktigaste marknadsförare presenterar en konkret plan för att säkra framtiden vill alltså stadens högsta politiska höns först och främst betona att det inte kommer att bli så som klubben vill - eftersom det skulle kräva att den kommunala byråkratin ändrar på sina planer.
Men låt oss titta närmare på vad det egentligen skulle kosta kommunen att bevilja det helst räntefria och amoretringsfria lån på 100 miljoner kronor som HBK vill ha för att arenan ska bli verklighet. Utan att på något sätt påstå att ekonomi är mitt expertområde så borde kostnaden för kommunen i praktiken vara den ränta som kommunen hade kunnat få om man lånat ut pengarna med ränta, alternativt vad det kostar för kommunen att låna upp de 100 miljoner kronorna. Det rör sig alltså om några procent av 100 miljoner kronor om året. Låt oss för enkelhetens skull säga att räntan är 4 procent om året - det vill säga 4 miljoner kronor. Eftersom Halmstads kommun har en total budget på över 4 miljarder kronor om året är således kostnaden för det räntefria lånet under en promille av den totala kommunala budgeten. Det rör sig alltså om felräkningspengar för kommunen. De flesta kommuner skulle jubla högt över planer som kunde ge ett av deras viktigaste varumärken en framtid till kostnaden av felräkningspengar, men visionären Carl Fredrik Graf tycker att det viktigaste är att slå fast att planerna inte är realistiska - eftersom den kommunala byråkratin inte kan ändra sig. I slutet av artikeln säger Graf: "Det är naturligtvis en väldig fördel för kommunen, både för kommunen som upplevelsestad och för kommunens varumärke att vi har elitidrottslag. Fotboll är den största sporten och jag tycker det känns mycket angeläget att vi har ett lag i högsta serien." Är det någon som fortfarande tror på vad han säger?
Och för alla dem som tycker att fotbollen bara genererar kostnader och inte förstår vad den positiva exponeringen betyder: U21-EM i fjol gav 130 miljoner kronor i turistintäkter och medieuppmärksamheten bara i Sverige bedömdes vara värd 187 miljoner kronor. HBK ger Halmstad samma positiva uppmärksamhet år ut och år in.
lördag 18 december 2010
Okej med stympad arena
Vi har hört det några gånger förut, men nu sägs återigen ett beslut om en ny arena vara nära. Den stympade varianten på Sannarp som visas upp i dagens HP och tankarna bakom den (som möjligheten att bygga igen kortsidan om behovet uppstår och förberedelserna för kommersiella utrymmen) känns helt okej. Konstgräset då? Javisst, säger jag - jag är tillräckligt pragmatisk för att utan att tveka acceptera det om HBK tycker att det är det bästa.
Men mycket märkligt att vi inte får svar på frågan varifrån de 100 miljoner kronor som HBK ska ha säkrat till arenabygget kommer ifrån. Kanske kan klubben själva informera om det på hemsidan?
Men mycket märkligt att vi inte får svar på frågan varifrån de 100 miljoner kronor som HBK ska ha säkrat till arenabygget kommer ifrån. Kanske kan klubben själva informera om det på hemsidan?
torsdag 16 december 2010
Charmad och glad
Det känns bättre och bättre med Pep, sedan han charmat oss alla under sin första medieträff som HBK-tränare i tisdags. Visserligen är han försiktig i sina uttalanden, men det han säger är genomtänkt och det hade knappast känts seriöst om han redan nu hade kunnat säga exakt hur allt ska bli. Och jag fick till och med äran att kommunicera direkt med vår nye tränare.
Som om det nu inte skulle räcka med en ny spännande tränare uppger vanligtvis välunderrättade Halmstadsbloggen att man nått en lösning på arenafrågan. Underbart!
Som om det nu inte skulle räcka med en ny spännande tränare uppger vanligtvis välunderrättade Halmstadsbloggen att man nått en lösning på arenafrågan. Underbart!
söndag 12 december 2010
Imorgon kommer Pep
Nu är det exakt en vecka sedan vår nye tränare presenterades och imorgon kommer han till Halmstad. Det ska bli spännande att se vad som händer. Efter att ha läst in mig lite (tack Offside) så tror jag att det mycket väl kan bli underbart att vara HBK:are 2011, men det kan faktiskt gå riktigt dåligt också om materialet inte håller för det spel Pep vill spela. Hur som helst - spännande blir det och jag är glad över styrelsens mod att välja bort tryggheten.
Jag gissar att till exempel Tomas Zvirgzdauskas och Jonas Gudni Saevarsson får svårt att få särskilt mycket speltid under Pep. Däremot tror jag faktiskt att Mikael Rosén kan lyckas - han har ju visat sig extremt anpassningsbar när han gick från petad ytterback till nyckelspelare på innermittfältet. Och jag misstänker - med passagen om vad Pep tyckte om engelsmannen i Espanyol i färskt minne - att Lasse Jacobssons och Michael Svenssons scoutingresa till England var bortkastade pengar. Freddy Borg från Öster kan väl knappast heller ses som ett jättetroligt nyförvärv, trots att Smålandsposten verkar tro det.
Jag är dock inte riktigt glad över att Pep offentligt kallar sig MFF-supporter.
Och så har jag fallit för klubbens medlemserbjudande och redan nu betalt in medlemsavgiften för nästa år och får därmed se Kalmar i premiären. Jag gillar att klubben börjat med sådana offensiva marknadsföringsåtgärder - det pågår ju även en annan om billigare årskort om man bestämmer sig före jul.
För övrigt kan vi notera ännu ett bevis på hur nödvändig en ny arena är: nu ökar intresset och intäkterna i Kalmar.
Det skulle vara riktigt trist att se Anselmo i AIK, men ännu mer trist att se Peter Larsson i Elfsborg. Jag hoppas att Anselmo istället väljer att lyssna på Botafogos locktoner och att Larsson stannar utomlands ett tag till.
Jag gissar att till exempel Tomas Zvirgzdauskas och Jonas Gudni Saevarsson får svårt att få särskilt mycket speltid under Pep. Däremot tror jag faktiskt att Mikael Rosén kan lyckas - han har ju visat sig extremt anpassningsbar när han gick från petad ytterback till nyckelspelare på innermittfältet. Och jag misstänker - med passagen om vad Pep tyckte om engelsmannen i Espanyol i färskt minne - att Lasse Jacobssons och Michael Svenssons scoutingresa till England var bortkastade pengar. Freddy Borg från Öster kan väl knappast heller ses som ett jättetroligt nyförvärv, trots att Smålandsposten verkar tro det.
Jag är dock inte riktigt glad över att Pep offentligt kallar sig MFF-supporter.
Och så har jag fallit för klubbens medlemserbjudande och redan nu betalt in medlemsavgiften för nästa år och får därmed se Kalmar i premiären. Jag gillar att klubben börjat med sådana offensiva marknadsföringsåtgärder - det pågår ju även en annan om billigare årskort om man bestämmer sig före jul.
För övrigt kan vi notera ännu ett bevis på hur nödvändig en ny arena är: nu ökar intresset och intäkterna i Kalmar.
Det skulle vara riktigt trist att se Anselmo i AIK, men ännu mer trist att se Peter Larsson i Elfsborg. Jag hoppas att Anselmo istället väljer att lyssna på Botafogos locktoner och att Larsson stannar utomlands ett tag till.
måndag 6 december 2010
Peppad av Pep
Det är inte ofta man får förhöjd puls av en nyhet på morgonen, men jäklar vad det här känns spännande. Det kan bli fantastiskt, det kan antagligen gå helt åt helvete, men säsongen 2011 blir genast betydligt mer intressant - tvivlande supportrar, besvikna sponsorer och ointresserade medier lär vara ett minne blott.
Nu blir det till att läsa Offsidereportaget om vår nye tränare ikväll.
Nu blir det till att läsa Offsidereportaget om vår nye tränare ikväll.
torsdag 2 december 2010
Jag kramar gärna Halmia
Idéerna om ett samarbete mellan HBK och Halmia känns mycket intressanta - jag har själv haft tankar på att föreslå något sådant här i bloggen. Halmias sportchef Abner Hintsa har helt rätt när han säger att HBK är Hallands elitlag och att det gäller att stödja HBK så att de blir bättre. Och både han och Halmias tränare Peter Lindau har ju HBK-bakgrund, vilket naturligtvis kan förenkla ett samarbete. Jag tror att till exempel den trio u-lagsspelare som lyftes upp inför 2010 hade mått väl av ett år kontinuerlig a-lagsfotboll i tvåan hos Halmia istället för att direkt få a-lagskontrakt hos HBK - ingen av dem har ju ens fått sitta på bänken i allsvenskan i år.
Andreas Johansson hade inte varit en dum värvning i sommar. Fast vi har väl knappast råd.
Och så väntar vi fortfarande med spänning på att tränarfrågan ska lösas. Besked om vem som föreslås som ny ordförande lär dock dröja.
Andreas Johansson hade inte varit en dum värvning i sommar. Fast vi har väl knappast råd.
Och så väntar vi fortfarande med spänning på att tränarfrågan ska lösas. Besked om vem som föreslås som ny ordförande lär dock dröja.